Schwarz-Schilling: Vrijeme je da se međunarodna zajednica fokusira na suočavanje s istinom i pomogne mladima u BiH

"To je naravno loš znak, kada na tim prostorima počne nasilje, bez obzira s koje strane dolazi. To je međutim i znak da u BiH uzroci za genocid i sve što se dešavalo u ratu još nisu otklonjeni i da nema suočavanja s prošlošću. Provokacije su i dalje prisutne, a poznato je da je počinitelj napada u Zvorniku živio u Republici Srpskoj. Moguće je da se osjećao pod pritiskom jer tamo vlada snažna srpska propaganda, isto tako propaganda protiv Federacije BiH, dakle entiteta u kojem su većinski Bošnjaci", kazao je Christian Schwarz-Schilling, bivši visoki predstavnik u BiH, u intervjuu za Deutche Welle.U Zvorniku je u ponedjeljak (27.4.) jedan 24-godišnji Bošnjak uzvikujući Alah uekber (Bog je veliki) ubio jednog srpskog policajca a dvojicu ranio, nakon čega je i sam ubijen u pucnjavi. List Dnevni avaz prenosi da je ubojica imao godinu dana kada su pripadnici Vojske Republike Srpske s pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu, zajedno s oko 750 Bošnjaka, 1. lipnja 1992. odveli na Bijeli Potok, a potom na nepoznatu lokaciju, gdje su svi pobijeni.

O značenju događaja u Zvorniku razgovarali smo s bivšim visokim predstavnikom i dugogodišnjim međunarodnim medijatorom za BiH Christianom Schwarz-Schillingom.

DW: Gospodine Schwarz-Schiling, u kojem kontekstu Vi vidite ubojstvo jednog srpskog policajca i ranjavanje dvojice u Zvorniku?

Schwarz-Schiling: To je naravno loš znak, kada na tim prostorima počne nasilje, bez obzira s koje strane dolazi. To je međutim i znak da u BiH uzroci za genocid i sve što se dešavalo u ratu još nisu otklonjeni i da nema suočavanja s prošlošću. Provokacije su i dalje prisutne, a poznato je da je počinitelj napada u Zvorniku živio u Republici Srpskoj. Moguće je da se osjećao pod pritiskom jer tamo vlada snažna srpska propaganda, isto tako propaganda protiv Federacije BiH, dakle entiteta u kojem su većinski Bošnjaci.

Naravno da je u današnje vrijeme, ako pogledamo što se događa po svijetu, ovakav razvoj situacije i u BiH itekako opasan. Vrijeme je i da se međunarodna zajednica jače fokusira na temu: prevladavanje prošlosti i suočavanje s istinom na pravi način i da tako pomogne mladim ljudima u BiH. Ništa tamo nije zaživjelo što je trebalo, na primjer zajednički udžbenici iz povijesti, suočavanje s masovnim ubojstvima u prošlosti i silovanjima, suočavanje s agresijom koja je došla iz Srbije. To su sve stvari koje su ostale neriješene. Stalno se sve opravdavalo i umirivalo rečenicom kako je dobro što je u BiH mirno. Ali ovo što se dogodilo u Zvorniku samo pokazuje da se situacija vrlo brzo može preokrenuti.

Bh. mediji su objavili da je ubijeni policajac navodno stajao na popisu onih koji su počinili zločine u Srebrenici. Moraju li se sada takve osobe u RS plašiti za svoj život?

Ne znam što će sada učiniti predsjednik RS Milorad Dodik. Tamo je prilično jaka diktatura i ne postoji istinski pravni sustav. Postoje samo demokratski ne tako jake snage koje oportunistički odlučuju. Najvažnije bi bilo kada bi postojalo nezavisno sudstvo ali ono odavno ne postoji. Zato moramo biti spremni da damo znak za uzbunu i gledati da dugoročno povlačimo prave poteze u BiH. Kao međunarodni medijator sam se trudio da različite etničke grupe dovedem za zajednički stol i da ih navedem da se suoče s prošlošću i da je obrade, prije svega pravno. Na žalost, to je u velikoj mjeri izostalo, a huškanje, posebno jednog entiteta naime RS-a protiv drugog, pokazuje svoje djelovanje.

Bi li ovaj napad mogao ohrabriti nacionaliste u BiH da ionako nestabilnu državu još više destabiliziraju ili ohrabriti predsjednika RS-a da odcijepi RS od BiH?

- Mislim da bi napad trebao biti povod međunarodnoj zajednici i Zapadu da puno jasnije prepoznaju uzroke problema i da se pobrinu da donose pravilne odluke za BiH. Na žalost, malo pažnje je tome posvećeno. Stalno se govorilo, ako sve ostane mirno, onda je u redu. Pokušaji da se nešto učini kako bi došla pravda su odavno prestali, svi su se navikli na takvu situaciju. To je velika greška i mi ćemo osjetiti posljedice svega toga. Ovo je upozorenje ne samo etničkim grupama, Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. To je i upozorenje međunarodnoj zajednici, koja je u BiH s OHR-om zamislila sasvim drugačiji sustav, da bi potom razvlastila OHR, što je dovelo do toga da u zemlji nije razvijena pravna država.

Bh. mediji su prenijeli i da je napadač u Zvorniku imao veze s vehabijskim pokretom ali i osobom koja se dovodi u vezu s 'Islamskom državom'. U kojoj mjeri je moguće da se u BiH razvije islamistički terorizam?

- To je naravno moguće. Ne mogu Vam puno reći o tome jer mi nedostaju činjenice i jer se barata više sa špekulacijama. Ali to me ne čudi, nakon svega što smo doživjeli na Bliskom istoku i nakon svega što se događa ovdje u Europi, u zapadnim zemljama u kojima žive i muslimani. Europskim muslimanima, kakvi žive u BiH i koji imaju tolerantnu tradiciju i vjeru, trebalo bi prići na posve drugi način. Trebalo bi im pomoći i podržati ih tako da Bosna i Hercegovina postane pravna država. Napad u Zvorniku je loš znak koji upućuje i na pasivnost međunarodne zajednice u regiji i zemlji, koja nije izvedena na put pravne države i u kojoj je vođen užasan rat. Napraviti od BiH pravnu državu je bio zadatak koji je mogla odraditi samo međunarodna zajednica. Ustav koji je međunarodna zajednica u Daytonu ostavila BiH potpuno je disfunkcionalan. Kako Federaciji tako i RS-u potrebno je neovisno sudstvo a mi smo na obrnutom putu. Sudstvo je sve manje neovisno i sve više pod utjecajem političara, što situaciju u BiH čini sve opasnijom.

(Izvor: DW)Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna