SIGURNOST ILI BRISANI PROSTOR Žele li bh lideri u NATO ili ne?

'Uloga i značaj NATO-a u Bosni i Hercegovini' bila je tema konferencije održane u četvrtak, 7. svibnja, na Fakultetu humanističkih nauka, mostarskog Univerziteta 'Džemal Bijedić', a pod pokroviteljstvom Atlantskog Vijeća BiH.Cilj konferencije bio je upoznati mostarske studente sa značajem, ulogom, aktivnostima, izazovima i napretku koji BiH donosi članstvo u NATO-u.

"Put BiH je jasan, mi smo opredjeljeni za NATO. Nažalost, zbog složene političke situacije u BiH, taj proces ne ide kako bismo željeli, ali se danamo da će BiH brže i odlučnije krenuti ka EU i NATO-u. Mir je dragocjenost svakog društva te se moramo integrirati u procesima koje zahtjeva svijet kako bi zaštitili svoju sigurnost. U tome nam mogu svakako pomoći naši partneri iz Hrvatske i Slovenije, koji su taj put već davno prošli", kazala je predsjednica Atlantskog vijeća BiH, doc.dr.sc. Dijana Gupta.
Gupta je naglasila kako članstvo u NATO-u jamči ne samo sigurnost zemlje, nego i sigurne investicije te tako i razvoj gospodarstva.

 "U ovom kontekstu podsjetila bih na primjer Albanije u kojoj su ulaganja inozemnih investitora porasla za 35% jer su tu vidjeli sigurnost za pokretanje gospodarstva. Stoga bih dala podršku našem Predsjedništvu i vladama da učine sve kako bi se ubrzali ovi procesi kao i da se 63 lokacije vojne lokacije na državu BiH. BiH nikada nije mijenjala svoje granice, mi smo zapravo danas tu da zadržimo te granice i svi oni koji žele biti prijatelji BiH oni žele jedinstvenu BiH svih konstitutivnih naroda i njihovih manjina. Veliki partneri Atlantskog vijeća u promociji ovog procesa je na našim mladima, studentima i intelektualcima kao i običnim građanima te našim partnerima - medijima", zaključila je Gupta.

Brigadni general NATO-a u Sarajevu, Christopher J. Petty kazao je da Bosna i Hercegovina ima dobre šanse za skoro aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u ovaj savez.

"Članstvo u NATO je prethodnica članstvu u EU. Unatoč sporosti ovog procesa u vašoj zemlji, BiH je ipak svjetla točka i ima dobre šanse za skoro aktiviranje Akcijskog plana za članstvo, nakon kojeg počinju višegodišnji izazovi, a koji će se odnositi na detaljan rad po određenim pitanjima i to samo po sebi će biti napredak“, rekao je Petty.

General Petty je kazao kako nije novost da je svijet postao nepredvidivo i opasno mjesto te se osvrnuo na ciber-kriminal i eskalaciju ekstremizma, za koje je, kako je istaknuo, NATO predvidio i nove kapacitete.

"Vrlo mali broj zemalja mogu se same nositi s ovim problemima, a moć upravo leži u savezima i zajedničkoj zaštiti. Jedan od takvih, najuspješnijih saveza je upravo NATO i napad na jednu od zemalja članica predstavlja napad sve zemlje članice. Ključno pitanje u BiH je žele li vaši lideri u NATO jer Savez ne može kazati što oni trebaju činiti. Ipak, uvjeren sam da će vaša generacija aktivno sudjelovati i biti uključena u ove procese", kazao je brigadni general NATO-a.

 Hrvatski veleposlanik u BiH mr.sc. Ivan Del Vechio, osvrnuvši se da nužnost brojnih reformi koje su pred BiH, kazao je da je MAP jedan od najvažnijih procesa na putu prema NATO-u i EU.

"Za BiH je važno da uđe u proces brojnih reformi, političkih, društvenih, ekonomskih, kao i reformi obrane i sigurnosti. Upravo su to one reforme koje se očekuju od BiH kada je u pitanju ulazak u EU. Također, korak MAP je važniji nego svi drugi procesi i zbog toga mislim da je dobro da se mladi ljudi upoznaju sa ulogom i značajem NATO-a za BiH“, rekao je mr.sc. Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, ujedno i jedan od učesnika konferencije.

Inače, na ovoj konferenciji govorili su i rektor Univerziteta 'Džemal Bijedić' Mostar prof.dr. Sead Pašić, zamjenik slovenskog veleposlanika u BiH David Brozina i predsjednik YATA-e BiH, Emir Muratović, a konferencija je pobudila veliko zanimanje mostarskih studenata.

(V.S./republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna