Mogherini: Mir u Siriji neće okončati izbjegličku krizu

Europska unija suočit će se s velikim priljevom migranata čak i ako međunarodna zajednica nekim "čudom" završi sukob u Siriji, rekla je u petak visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.Sirijci čine velik udio izbjeglica koji stižu u Europsku uniju i prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IMO) od 485.500 ljudi koji su ušli u Grčku i Italiju od 1. siječnja više od 182.000 su Sirijci.

"Nemojmo se zavaravati. Danas je Sirija na istaknutoj poziciji s 4 milijuna izbjeglica i 8 milijuna raseljenih u zemlji. No dalje od Sirije proteže se vijet ratova, gladi i bijede", rekla je Mogherini za dnevni list La Repubblica.

"Čak i ako nekim čudom uspijemo sutra riješiti sirijski problem, Libija će ostati otvoren i nekontroliran koridor za Europu, barem dok ne uspijemo ondje ponovno izgraditi državu. A iza Libije postoji cijela Afrika", rekla je.

Najveći priljev migranata i izbjeglica nakon Drugog svjetskog rata s kojim se EU suočava izaziva podjele jer se članice međusobno optužuju i nejedinstvene su u preuzimanju izbjegličkog tereta.

Mogherini smatra da se EU mora pripremiti na reforme u azilnoj politici glasujući kvalificiranom većinom što je učinila ovaj tjedan kada je odlučivala o raspodjeli 120.000 tražitelja azila, čemu se protive Češka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka.

"Moramo tom pitanju pristupati kao europskome problemu. Dakle ići ćemo u tom smjeru. Nadamo se postići suglasje. No ako ne ide drukčije korištenje instrumenata koje dopušta Ugovor EU ne smije biti tabu", rekla je Mogherini o kvalificiranoj većini.

(Izvor: Hina)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna