Trump proglasio vanredno stanje

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanredno stanje u namjeri da tim potezom izbjegne proces odlučivanja u Kongresu koji prema američkom ustavu raspoređuje proračunska sredstava, a sve kako bi uspio pronaći potrebna sredstva za izgradnju zida na granici s Meksikom.Predsjednik Trump je i ranije govorio o mogućnosti proglašenja vanrednog stanja i to u nekoliko navrata dok je trajala blokada vlade. Trump proglašenje vanrednog stanja vidi kao način za pronalazak sredstava kojima će platiti zid na granici s Meksikom koji je obećao za vrijeme predizborne kampanje.

Demokratski i republikanski političari oštro su osudili plan Trumpa o korištenju vanrednih ovlasti za plaćanje graničnog zida s Meksikom, a pojedinci su ga optužili za "grubu zloupotrebu moći".

Proglašenje vanrednog stanja omogućilo bi Trumpu pristup milijardama dolara za njegov projekt.

Kroz oba doma Kongresa je prošao dvostranački kompromisni zakon o financiranju savezne vlade. Taj zakon osigurat će više od 300 milijardi dolara za ministarstvo nacionalne sigurnosti i niz drugih agencija do 30. septembra.

Isti zakon za Trumpov zid predviđa 1,27 milijardi dolara za izgradnju zida. Trumpu za zid kakav on planira sagraditi treba gotovo šest milijardi dolara.

Taj zakon treba potpisati predsjednik Trump, a sinoć je Bijela kuća najavila kako će uz njega potpisati i deklaraciju o proglašenju vanrednog stanja u SAD-u. Budući da su glasanja u Kongresu održana kasno sinoć, Trumpovo potpisivanje zakona i deklaracije o proglašavanju vanrednog stanja odgođeni su za danas.(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna