Čelnici EU su donose deklaraciju za 'buduću ujedinjenu i jednaku Europu'

Čelnici EU sastavili su deklaraciju prema kojoj će ostati 'ujedinjeni u dobru i zlu' za summit koji će se održati sljedećeg tjedna u Sibiu u Rumunjskoj.Summit koji ima cilj osnažiti ulogu Europske unije planiran je kako bi potaknuo jedinstvo među članicama i nove prilike koje će uslijediti nakon Brexita. Ipak, s obzirom na to da je Ujedinjena Kraljevina i dalje članica Europske unije očekuje se da će preostalih 27 čelnika Unije započeti preliminarnu raspravu o 'strateškom planu' za sljedećih pet godina. Brexit se ne spominje u nacrtu deklaracije iz Sibiua, a ne očekuje se ni da će nazočiti premijerka Theresa May, piše Euractiv.

Prioriteti EU-a bit će definirani na summitu u lipnju kada se od čelnika očekuje imenovanje predsjednike glavnih institucija, uključujući Europsku komisiju i Europsku središnju banku.

Deklaracija za summit, u koju je Euractiv imao uvid, navodi 10 obveza koji lideri moraju ispoštovati ako žele osigurati 'našu zajedničku budućnost' i 'štititi naš način života'.

Jedna i jednaka Europa

'Mi ćemo braniti jednu Europu, od istoka do zapada, od sjevera prema jugu', navodi se u prvoj točki deklaracije.

Napominjući primjer Željezne zavjese prije trideset godina ističe se da u 'Europi ne postoji mjesto za podjele koje rade protiv naših kolektivnih interesa.

- Pokazat ćemo jedni drugima solidarnost u teškim vremenima i uvijek ćemo biti zajedno. Možemo i govorit ćemo jednim glasom – naglašava tekst deklaracije i opisuje kako zajedno moramo nastaviti 'štititi naš način života, demokraciju i vladavinu zakona' što su temeljne i teško stečene slobode u Europi.

Deklaracija posebno ističe da će  se uvijek poticati 'jednakost' bilo da se radi o 'tržištu rada, skrbi, gospodarstvu ili digitalnoj transformaciji' kako bi se potrebe ljudi stavile na prvo mjesto. Također 'nastavit ćemo slušati zabrinutosti i potrebe svih Europljanja' kako bi 'približili Uniju građanima'.

'Čuvat ćemo budućnost za sljedeće generacije Europljana (...) i  naših građana', napisano je u tekstu koji zaključuje posljednjom točkom prema kojoj će 'Europa postati odgovorni svjetski lider u rješavanju budućih izazova'.

U deklaraciji se navodi odgovornost da 'učinimo našu Uniju jačom i našu budućnost svjetlijom', priznajući pritom 'europsku perspektivu' susjednih zemalja - referenca na želju za članstvom zemalja zapadnog Balkana i Ukrajine.

Teme summita

U posebnoj bilješci pripremljenoj za summit iznose se četiri glavne teme za raspravu.

Najupečatljivije poglavlje je o vanjskoj politici u kojem piše da će 'u neizvjesnijem svijetu' EU morati biti 'odlučnija i učinkovitija u obrani (svojih) interesa'. Imajući na umu uspon Kine, ukazuje se na potrebu 'pozicioniranja Europe kao globalnog igrača u novom strateškom kontekstu'.

Odjeljak o europskom gospodarskom modelu uključuje snažniju industrijsku politiku koja bi se 'borila protiv nepoštenih praksi i sigurnosnih rizika' i 'osigurala naše strateške opskrbne lance'.

Dijelovi dnevnog reda naglašavaju važnost zaštite vanjskih granica - cilj koji je zagovarao Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, a koji je sve više postao točka konsenzusa između država članica.

Lideri će otvoriti temu 'reforme politike azila' i 'proširenja EU-a' što bi moglo biti područje potencijalnih napetosti na summitu budući da trenutno postoje duboke podjele između skeptika u Francuskoj koji se protive proširenju i zagovornika u središnjoj i istočnoj Europi.

Umjesto da prizna mogućnost proširenja, točka o strateškom planu opisuje cilj 'promicanja Europe kao modela suradnje'. Također, malo se govori o još jednom bitnom političkom problemu u sljedećih 12 mjeseci - dugoročnom financijskom okviru EU-a.

Sve provedene odluke pratit će tekst 10 točaka deklaracije, koja se zaključuje izjavom da je 'Unija danas jača nego jučer i želimo nastaviti graditi njenu snagu za sutra'.

(Izvor: Euractiv)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna