David Sassoli novi je predsjednik Europskog parlamenta

David Sassoli novi je predsjednik Europskog parlamenta. Izabran je u drugom krugu glasovanja.Talijanski socijaldemokrat David-Maria Sassoli novi je predsjednik Europskog parlamenta koji je u drugom krugu glasovanja u srijedu osvojio 345 od 667 važećih zastupničkih glasova.

Taj 62-godišnji talijanski političar i novinar te potpredsjednik EP-a u bivšem sazivu je uspio u drugom krugu skupiti apsolutnu većinu, 50 posto plus jedan glas, i tako zasjesti u fotelju šefa EP-a.

Od ostalih kandidata, konzervativac i reformist Jan Zahradil osvojio je glasove 160 zastupnika, dva manje nego u prvom krugu, dok je Ska Keller iz redova Zelenih osvojila 119 glasova , 14 manje nego u prvom krugu glasovanja.

Kandidatkinja Ujedinjene ljevice Sira Rego osvojila je 43 glasa, jedan više nego u prvom krugu.

Sassoli će obnašati dužnost predsjedniks EP-a u naredne dvije i pol godine. Među prvim čestitarima nakon objasve rezultata bili su Manfred Webber, još donedavno vodeći kandidat eurpskih pučana za predsjednika Europske komisije, te dosadašnji predsjednik Parlamenta Antonio Tajani, također iz EPP-a.

Socijaldemokrat David Sassolli je ranije kazao da će se, ukoliko bude izabran, boriti za "moderan i transparentan parlament, pristupačniji građanimai održiviji na ekološkom planu".

"Također ću se svim svojim snagama boriti da se Parlament poštuje. Da ga poštuju države i institucije", rekao je Sassolli.

Prema njegovim riječima, "svu će ambiciju i hrabrost usmjeriti kako bismo se nosili s velikim izazovima vezanim za klimatske promjene, socijalnu pravdu, upravljanje migracijskim politikama i gospodarskim rastom". Nije zaboravio istaknuti da će zastupati i poštivati "sve naše razlike".

"Bit ću otvoren i izravan predsjednik, poštovat ću pluralizan, poštovat ću sve vas. I naravno, čuvati ću i ovlasti ovog parlamenta jer često upravo u ovoj vijećnici ne shvaćamo važnost ove institucije", poručio je Sassolli.
(Izvor: HINA/Dnevnik.hr)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna