Deklaracija G7: Iran nikada ne smije imati nuklearno oružje

U ponedjeljak je završen 45. summit grupe zemalja G7 u francuskom gradu Biarritzu, a nakon ovog međunarodnog skupa objavljena je i završna deklaracija.U završnoj deklaraciji G7, grupe koju čine SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija, navodi se da je potrebno promijeniti način funkcioniranja Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kako bi se brže rješavali i eliminirali sporovi.

U deklaraciji je navedeno da je postignut dogovor da će Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) već sljedeće godine pronaći adekvatno rješenje u vezi sa međunarodnim pravilima o oporezivanju.

Dodaje se također, da su politički lideri poručili da dijele mišljenje da Iran nikada ne bi trebao imati nuklearno oružje te da je potrebno osigurati mir i stabilnost u cijeloj regiji.

U deklaraciji je istaknuto da će u vezi sa krizom u Ukrajini "Francuska i Njemačka u narednim tjednima održati summit u normandijskom formatu kako bi se pronašlo konkretno rješenje".

U deklaraciji je također naglašeno da zemlje iz grupe G7 podržavaju trajni prekid vatre u Libiji.

"Tražimo da se održi međunarodna konferencija uz sudjelovanje svih strana pogođenih ratom kao i lokalnih aktera", navodi se. U tom kontekstu, iskazana je podrška radu i aktivnostima Ujedinjenih naroda (UN) i Afričke unije.

Summit lidera sedam najrazvijenijih zemalja svijeta je održan pod izuzetno jakim mjerama sigurnosti. Angažirano je oko 13.200 policajaca i 450 vatrogasaca.


(Izvor:AA)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna