Federalno tužiteljstvo preuzelo slučaj dječjeg zlostavljanja poznat kao 'Molitva majke'

Federalno tužiteljstvo, kako doznaje Republika, preuzelo je predmet u mostarskom slučaju zlostavljanja djece od strane oca, a na što je  mjesecima ukazivala majka putem Facebook profila 'Molitva majke', što je bilo i povodom velikog prosvjeda potpore u Mostaru.


Općinski sud u Mostaru ukinuo je zaštitnu mjeru zabrane-približavanja djeci, ocu iz Mostara protiv koga je vođena istraga za nasilje u obitelji, odnosno za kazneno djelo ‘Bludne radnje’, iako federalno Tužiteljstvo još nije donijelo odluku u ovom slučaju, prethodno je izvjestio Dnevni list.

Općinski sud Mostar donio je odluku o ukidanju zabrane po zahtjevu oca dvije djevojčice, odnosno odvjetničkog ureda koji ga zastupa – Josip Muselimović, Zdravko Rajić i Ana Primorac. Oni su polovicom travnja zatražili ukidanje zaštitnih mjera koje je ranije donio ovaj sud, a kojima je bilo zabranjeno približavanje djevojčicama u svakoj prilici i na svakom mjestu i to na udaljenosti ne manjoj od 50 metara.

Prethodno je Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije odbilo prigovor o obustavi istrage za kazneno djelo ‘Bludne radnje’, a koje se veže za ovaj slučaj zbog koga su održane dvije prosvjedne šetnje majki u Mostaru. Nakon takve odluke glavnog županijskog tužitelja Odvjetnički ured Nade Dalipagić i Jelene Dalipagić-Crnjac koji zastupa majku i djecu uložio je prigovor federalnom Tužiteljstvu u Sarajevu koje je isti uvažio.

Podsjetimo da je Tužiteljstvo HNŽ-a obustavilo istragu protiv oca, a po prijavi majke, njegove bivše supruge, s kojom je u braku dobio dvije djevojčice.

Na odluku o obustavljanju istrage upućena je pritužba, a federalno tužiteljstvo zaključilo je da ista pruža dovoljno osnova i razloga za poduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

Ovo je slučaj koji i dalje bruji u mostarskim kuloarima. Naime, majka ove dvije djevojčice podprofilom 'Molitva majke' u Facebook skupini 'Mostarske mame', objavljivala je potresna pisma u kojima tvrdi da njene djevojčice trpe seksualno zlostavljanje od oca, njenog bivšeg supruga. Majka se u istima obraća odvjetnicama koji zastupaju njezina bivšeg supruga, ali i socijalnim radnicima koji, prema njezinim riječima, nisu zaštitili njezinu djecu.

Nakon što su njena pisma prenesena u medije, slučaj je "eksplodirao" ne smao u Mostaru nego i u cijeloj regiji. Nakon ovoga uslijedila je reakcija mostarskog Centra za socijalni rad iz kojeg tvrde da su njihovi djelatnicu u konkretnom slučaju postupili profesionalno i u cilju zaštite djece te da majka "ne govori istinu", a u konačnici i županijsko tužiteljstvo obustvilo je istragu protiv oca zaključujući kako za istu nema osnove.

I nakon ove posljednje vijesti, također putem Facebooka, oglasila se majka otvoreno kritizirajući istražitelje Tužiteljstva za koje je ustvrdila i da su sami bili potreseni izjavama djevojčice.

Nakon što je majka svoj predmet predala odvjetničkom uredu ugledne mostarske odvjetnice Nade Dalipagić, a sada i Federalno tužiteljstvo, jasno je da će ovaj slučaj imati sudski epilog.

 

(Zbog zaštite identiteta malodobne djece u ovom tekstu nisu navedena imena osoba u postupku)

 

(Republikainfo.com/V.S.)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna