Episkop Grigorije: Vučić je rekao da se zanosimo idejom da je Kosovo naše

„Predsjednik je naglasio i to da smo mi svoju povijesnu šansu prokockali i da se možemo zanositi još neko vreme idejom da je Kosovo naše, a da će nas potom jednog jutra netko probuditi i priopćiti nam otrežnjavajuću istinu, kao što je bilo i u slučaju s Crnom Gorom“, rekao je episkop Grigorije, bivši vladika zahumsko-hercegovački i primorski koji je prošle godin iznenadno premješten na službovanje u Njemačku.

 

 

Episkop Düsseldorfa i Njemačke Grigorije, inače bivši vladika zahumsko-hercegovački i primorski, rekao je da od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je došao u Patrijaršiju, gdje je nedavno zasjedao Sabor Srpske pravoslavne crkve, "nije imao priliku čuti kako glasi njegov plan o Kosovu, niti je to čuo bilo tko drugi među prisutnima", piše srbijanski magazin 'Danas', prenoseći dijelove intervjua episkopa Grigorija za magazin 'Vreme'.


On je dodao da se razgovor predsjednika Srbije sa predstavnicima SPC-a "pretvorio u napad na episkopa Teodosija".

Naime, a kako prenosi Danas, episkop Grigorije je u intervjuu za tjednik 'Vreme', a na temu zbivanja na Kaosovu i Metohiji, ispričao da je Vučić rekao da je „tijekom višegodišnjih pregovora, suprotstavljenu stranu uspio navesti na pravac protiv kojeg je ona bila od samog početka, ali da su opstrukcijskim djelovanjem koje je dolazilo iz domaće sredine ti pregovori krenuli u lošem pravcu za nas (Srbe)“.

„Predsjednik je naglasio i to da smo mi svoju povijesnu šansu prokockali i da se možemo zanositi još neko vreme idejom da je Kosovo naše, a da će nas potom jednog jutra netko probuditi i priopćiti nam otrežnjavajuću istinu, kao što je bilo i u slučaju s Crnom Gorom“, rekao je episkop Grigorije.

„Albanska strana, dodao je, ima neprikosnovenu pomoć zapadnih zemalja, a pregovori su se pretvorili u istinsko mučenje budući da tijekom razgovora nerijetko padaju i grube riječi, i – sve u svemu – pitanje je, po njegovim riječima, samo vremena gdje će i na koji način taj bolni čir puknuti“, prenio je episkop Grigorije riječi predsjednika Vučića na njegovo pitanje 'ima li neki plan o tome kako izaći iz trenutne situacije kada je reč o Kosovu i Metohiji'.

Episkop kaže da je dio razgovora protekao u formi normalnog dijaloga, ali da se „međutim, kasnije sve pretovorilo u napad na episkopa raško-prizrenskog Teodosija“.

„To ne samo da nije bio dijalog nego je jednostavno bio napad bez ikakvog osnova, kojem tu svakako nije bilo mjesta. Episkop Teodosije je još jednom pokazao zadivljujuće strpljenje i smirenje, iako je sastanak otišao u pogrešnom pravcu i razgovor je, po mom mišljenju, izgubio svaki smisao“, rekao je episkop Grigorije.

On navodi da je nekoliko episkopa, među kojima je i on, prisustvovalo tom sastanku najviše zbog njega – episkopa raško-prizrenskog, upravo zato što je tema bila oblast u kojoj on upravlja Crkvom.

„Nismo mogli, dakle, ne prisustvovati sastanku, kako zbog teme o kojoj se na tom sastanku trebalo govoriti tako i zbog episkopa Teodosija, koji je nositelj najvećeg tereta – pitanja opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je episkop Grigorije.

Dodaje da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije „kao mudri starac, pokušavao sve vrijeme razgovor vratiti na pravi put, smireno govoreći predsjedniku Vučiću da 'smo tu da mirno razgovaramo', služeći se argumentima, te da zapravo to ne treba  doživljavati osobno u tolikoj mjeri“.

Prema riječima episkopa Grigorija, i drugi episkopi su postavljali pitanja i iznosili svoje mišljenje „u vidu pohvala i kritika“.

„Na kraju se sve ipak nekako privelo kraju, ali bez jasnog ishoda, zaključaka i bez iznesenog plana koji bi trebao ponuditi konkretno rješenje i izlaz iz trenutne situacije na KiM“, rekao je episkop Grigorije za 'Vreme'.

Naime, oko pitanja Kosoba i Metohije srbijanski predsjednik Vučić već duže vrijeme ima velike neistomišljenike u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a koji smatraju da Srbija ne smije izgubiti ova područja. Takvo mišljenje srbijanski predsjednik, a kako se može iščitati, vidi kao napad na njega osobno.

Jedan od onih koji također smatra da KiM treba ostati nedjeljivi dio Srbije je i bivši mostarski vladika Grigorije, koji je prošle godine iznenada iz Hercegovine i Mostara premješten na službu u Njemačku.

U svakom slučaju, jasno je da u ovoj delikatnoj situaciji Vučić svakako nema potporu SPC-a.(Republikainfo.com/V.S.)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna