Tko je Nermin Alešević, zviždač i snimatelj "potkivanja" Tegeltije

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše koji je pokrenuo medijsku i pavosudnu lavinu snimcima koje je tajno snimao na sastanku sa Milanom Tegeltijom, predsjednikom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i pripadnikom SIPA-e Markom Pandžom najavio je da će doći na prosvjede ispred Suda i Tužiteljstva BiH koji se održavaju u srijedu, piše Slobodna BosnaOn je prije četiri dana dao iskaz u Tužiteljstvu BiH koje je otvorilo predmet "Tegeltija" prisiljeno dokazima i žestokim reakcijama javnost, ali i domaćih i stranih ćimbenika u BiH. Nakon toga nije davao izjave za medije. Kako je napisao na svom twiter nalogu, Alešević je od Tužiteljstva BiH BiH zatražio da mu se dodijeli imunitet, pa je, kako je kazao "sada na njima odluka". Odluku o davanju imunutineta trebala bi donijeti Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH.

O Nerminu Aleševiću se zna istovremeno i dosta i nedovoljno. Poznato je da je vlasnik i direktor mješovite bosansko-austrijske tvrtke "Airvent" koja proizvodi ventilacijske sustave koje u najvećoj mjeri izvozi na strana tržišta. Prostorije njegove firme već su 14 godina smještene u napuštenoj dvorani "Agrokomerca".

Kako piše Slobodna Bosna, taj je poslovni prostor on namjeravao kupiti, ali ga je u tome spriječio kriminal kojeg je počinila firma "Greupex" u vlasništvu političko-poslovnog dvojca Adnan Terzić i Amir Avdić koji su ovaj objekt uz, pomoć lažne dokumentacije uknjižili kao svoje vlasništvo, a potom na osnovu njega podigli kredit od dva milijuna maraka u "Bobar Banci". Od tada traje Aleševićeva pravna bitka protiv korumpiranih političara, biznismena i pravosuđa, čiji je finale bio šokantni snimak koji je ovih dana procurio u javnost preko portla "Žurnal".

Javnosti je ostalo nepoznato da se Nermin Alešević "specijalizirao" za dokazivanje korupcije: zahvaljujući njemu prije dvije godine je uhićen Ermin Mujić, tadašnji direktor "Agrokomerca" u akciji kodnog naziva "Kapija". Mujić, kojeg je nedugo prije toga na direktorsku dužnost imenovala Vlada Federacije BiH tražio je od Nermina Aleševića novac za određene usluge prilikom zakupa prostora velikokladuškog poduzeća.

Alešević je ovu nemoralnu ponudu prijavio Tužiteljstvu Unsko-Sanskog Kantona, pa je u suradnji s njim odnio Mujiću 25.000 KM, koje su prethodno obilježene. Sredinom studenoga 2017., u trenutku kada je direktor "Agrokomerca" preuzeo novac od Aleševića pojavili su se policajci SIPA-e i uhitili Ermina Mujića.

Nermin Alešević je kao jedva punoljetan mladić tijekom agresije na BiH pristupio Armiji BiH, njenoj elitnoj jedinici "Hamze". Boreći se u sastavu ove jedinice ostao je među suborcima upamćen kao neustrašiv ratnik. Alešević se vidi na snimku koji prikazuju kako su pripadnici "Hamzi" zarobili terensko vozilo u kojem se prethodno vozio ratni zločinac Ratko Mladić u ljeto 1995. godine. Haški osuđenik Mladić, nakon šo je vidio da je upao u klopku, napustio je vozilo u posljednji trenutak i tako izbjegao uhićenje.

 

(Izvor: Slobodna Bosna)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna