Wigemark: Bez uvjetovanja što prije formirati vlast

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnik Europske unije u BiH, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemarkom izjavio je danas u Mostaru da se mora prestati s uvjetovanjem i što prije formirati vlast na razini BiH.On je podsjetio da su EU i njeni visoki dužnoanisi više puta ponavljali da sve strane moraju odustati od bilo kakvih uvjetovanja, pogotovo ako je riječ o pitanjima za koja nema šanse da će se postići dogovor.

"U ovom trenutku je važno da se pronađe formula i počne s radom. Toliko posla čeka da bude urađeno", rekao je Wigemark novinarima u Mostaru komentirajući činjenicu da se usvajanje Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP) postavlja kao uvjet za formiranje vlasti na razini BiH.

Ovaj stav Wigemarka je u suprotnosti sa stavovima predsjednika SDA i DF-a, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića koji izričito zahtijevaju da se nova parlamentarna većina odredi prema provedbi zakonske obveze vezane za MAP te da se "u paketu dogovori" formiranje izvršne vlasti na federalnoj i džavnoj razini, kako je to urađeno prije čeiri godine na zahtjev HDZ-a BiH.

Inače, Wigemark se danas u Mostaru sastao sa predsjendikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Razgovarali su o aktualnoj političkoj situaciji, uspostavi funkcionalne vlasti kao i aktivnostima koje se provode u tome procesu.

Sugovornici su se složili kako je potrebno žurno pristupiti ozbiljnom razmatranju određenih preporuka i analiza vezanih za put Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji u kontekstu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, koje je Europska komisija objavila 29. svibnja 2019. godine.

Čović je tom prilikom kazao kako je nužno da institucije na svim razinama nastave neometano ispunjavati reformske obveze, osobito one koje se vežu za europski put Bosne i Hercegovine, s naglaskom kako predstavnici hrvatskoga naroda traže žurnu uspostavu vlasti u BiH.

/Republikaindo.com/

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna