5 SATI PROSVJEDA PRED HDZ-om Čović je obećao da neće biti stečaja Aluminija, specijalci pomjeraju prosvjednike od zgrade središnjice, uhićene dvije osobe

Iako nije pojašnjeno kako će to izvesti i je li to uopće moguće, nakon sastanka predstavnika radnika Aluminija sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem u središnjici te stranke, poručeno je kako stečaj Aluminija nije opcija. Skoro pet sati traje veliki prosvjed radnika Aluminija i građana koji su se solidarizirali s agonijom više od 900 uposlenika tog mostarskog posrnulog diva koji uskoro ide u stečaj. Situacija već pomalo izmiče kontroli, prosvjednici su sve nemirniji jer predsjednik HDZ BiH nije pred njih stao i obratio im se, a ispred prosvjednika već je formiran sigurnosni kordon specijalaca kako bi prosvjednike udaljila od zgrade HDZ-a. Nakon što se vozilo sa Čovićem zaputilo iz garaže zgrade HDZ-a prema Aluminiju na nove pregovore, uhićene su dvije osobe jer su gađali vozilo bocama. Kolona je ponovno ispraćena sa uzvicima 'lopove, lopove', a jedna osoba je ozlijeđena te je intervenirala hitna pomoć.
Predstavnik sindikata Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata Aluminija, rekao je da će svim se svim radnicima uplatiti doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje.
"Smatra se da će u nekom dužem razdoblju svi radnici biti vraćeni na posao. Opcija stečaja nije aktualna", rekao je Bebek, a prenose mediji.

Također je potvrđeno i da će se s bankama pregovarati oko kredita koje radnici podigli ali, kako je kazao Gudelj, za sada su to sve obećanja na riječima, a kako će biti u praksi vidjeti će se.

Romeo Biokšić, predsjednik Neovisnog sindikata uposlenika rekao je da se u 16.30 se ide u pregovore s Nadzornim odborom i Čovićem u krugu tvornice.

međutim, na novinarsko pitanje kako Čović može pomoći i kako on može kazati da stečaja Aluminija neće biti, Bokišić je rekao kako je i ranije bilo obećanja, ali da će vidjeti što će biti s ovima, prenosi njegove riječi Bljesak.info.

Prosvjednici su zamjerili direktoru Draženu Pandži što nije ispoštovao dogovor po kojem je sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH trebao biti održan u podne u zgradi središnjice te stranke u središtu grada, a ne u zgradi Uprave Aluminija, smatrajući da ih je na taj način izigrao.

Pandža je stao pred okupljene radnike, zaplakao, a potom se sklonio u stranu jer mu radnici nisu dozvlolili da govori. Medijima se nije htio obratiti.

Radnici su nastavili negodovati nakon sastanka. Naime, Čović se vratio u stranačku središnjicu oko 13.45 sati, gdje su ga okupljeni radnici Aluminija dočekali pogrdnim povicima, a po njegovom vozilu bacane su plastične boce s vodom.

Međutim, obećanje da "stečaja neće biti", otvara imnoga druga pitanja - Zašto je to obećanje stiglo tek nakon dvodnevnih prosvjeda radnika Aluminija?, Može li se njegovo obećanje shvatiti i kao svojevrsno priznanje da on, kao predsjednik HDZ-a BiH, ili politika vrha te stranke, snosi najveću odgovornost za ovaj crni scenarij Aluminija jer to radnicima može obećati?; Ili - je li to samo pusto obećanje da prosvjedi prestanu?

U svaokm slučaju, ma kako se stvari dalje odvijale, za rješenje Aluminija neće biti dovoljan samo Čović, jer za realizaciju njegovog obećanja treba i podrška ostalih koalicijskih partnera na federalnoj razini - SDA i SBB-a.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna