BEZ 4 STRANKE - NEMA VIŠE SMISLA Nakon istupanja HNL-a i HRASTA, članstvo u HNS-u zamrznuli Republikanci i Čapljinska neovisna lista

  Nakon što su Hrvatska neovisna lista predsjednika dr. Josipa Perića i Hrvatski savez HKDU-Hrast Pere Barbarića istupile iz članstva Hrvatskog narodnog sabora (HNS), danas su to učinili i Hrvatska republikanska stranka i Čapljinska neovisna lista. Točnije, ove dvije stranke zamznule su svoj status, kako je istaknuto, "do nekih novih ljudi, nekih novih vremena". Nakon najnovijeg "odljeva" članica, HNS sada broji ukupno 10 stranaka od kojih su najjači HDZ BiH i HDZ 1990 te manje stranke: HSP BiH, HSS Stjepan Radić, HSS, HSP AS, HLL, HDU, HKDU i HSP Bosne i Hercegovine.U zajedničkom pismu predsjednika Hrvatske republikanske stranke  Slavena Raguža i predsjednika Čapljinske neovisne stranke Mirka Vasilja stoji da djelovanje ove dvije stranke u HNS-u više nema smisla. Oni su, nakon obraćanja na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a, napustili sjednicu.

"Ne bih ovo nazvao ni raspadom ni raskolom. Pozivali smo da se poštuje institucija HNS-a. Željeli smo im sve kazati u lice. HNS je neminovnost hrvatskog naroda u BiH. Ali jedno je teorija, jedno praksa", rekao je Raguž nakon napuštanja sjednice i dodao kako "ne želi biti dio ovakvog HNS-a".

Zajedničko priopćenje prenosimo u cijelosti:

"HRS/ČNS su nebrojeno puta, što javno, što interno na sastancima, ukazivali i borili se protiv zlouporabe HNS-a u stranačke svrhe. Propast Aluminija i izostanak osjećaja odgovornosti, dapače ponovna zlouporaba institucije HNS-a za skrivanje odgovornosti, su jednostavno stvari preko koje ne želimo proći.

Bili smo protiv političke reafirmacije stranaka koje su bile dio Platforme i Alijanse bez ikakvog ispita savjesti tih stranaka; ustali smo protiv diktata na plenarnoj sjednici HNS-a kada smo jedini kandidirali Člana Predsjedništva HNS-a kojeg nije izdiktirao Dragan Čović, jedini smo glasovali protiv aktualnog i za branitelje HVO-a diskriminatornog prijedloga Zakona o razvojačenim braniteljima, pismenim putem od hrvatskih čelnika slali prijedloge za apelacije ustavnom sudu, jedini smo bili protiv podrške izgradnji Bloka 7, protiv izglasavanja Proračuna Federacije bez izmijenjenog izbornog zakona itd. Unatoč svemu tome, iz poštovanja prema instituciji HNS-a, nastavili smo s radom u toj instituciji. No, kada smo inzistirali na hitnom zasjedanju Odjela gospodarstva GV HNS-a, gdje bi se koordinacijom hrvatskih ministara iz Vlade FBiH, ljudi iz Aluminijskog i vanjskih stručnjaka našlo rješenje za ovo poduzeće, kako bi se izbjegla havarija, prijedlog nam je odbijen obrazloženjem za malu djecu.

Nakon što se dopustila propast Aluminija, koji je gospodarska žila kucavica područja gdje žive Hrvati i nakon što je izostala odgovornost čelnika hrvatskoga naroda, osobito onih koji sudjeluju u radu Vlade FBiH, postavlja se pitanje smisla političkog djelovanja HNS-a. Smisao se gubi u trenutku kada ne samo da se izbjegava odgovornost u procesu propasti, nego se zlorabi HNS kako bi se tražilo opravdanja i odgovornost prebacila na „tržište“. Isto ono tržište gdje se stotinama i stotinama milijuna KM pomaže rudnike i gubitaše po Bosni. Hrvati u BiH imaju sve poluge u svojim rukama kako bi vodili pro-aktivnu politiku. Aktivno sudjeluju u vlasti na svim razinama gdje umjesto politike snage i nacionalne dosljednosti vode politiku linije manjeg otpora. Sramotno je da se hrvatski ministri u Vladi FBiH, jednako kao i zastupnici u Parlamentu stavljaju na stranu politike sarajevske političke elite, protiv koje se tobože u javnosti borimo. Hrvati u vlasti kao aktivni sukreatori neravnopravnosti svoga naroda u BiH.

S toga su HRS/ČNS na sjednici Predsjedništva održanoj 09.07.2019. odlučili zamrznuti svoj status unutar HNS-a. Do vremena kada će ova institucija uistinu biti Hrvatski narodni sabor, a ne instrument u rukama HDZ-a BiH i njihovih pijuna. Odluku nismo objavljivali javno, nego, poštujući institucije HNS-a, čekali smo ranije najavljenu sjednicu Predsjedništva HNS-a, kako bi istu obznanili prvo samome Predsjedništvu i Glavnom vijeću, pa tek onda javnosti. HNS mora biti nadstranačka institucija i najviša politička instanca hrvatskoga naroda u BiH. U ovom trenutku HNS to nije. Ne želimo biti dio toga i pred poviješću, koju budu učili oni koji se usude ostati ovdje, ne želimo snositi suodgovornost za to", stoji u priopćenju kojeg potpisuju predsjednik HRS-a Slaven Raguž i predsjednik ČNS Mirko Vasilj.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Žrtva upravljanja narodom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna