Aluminiju Vlada FBiH produžila život do kraja godine, pokreće se Ljevaonica, vlada optimizam, Čović pobjegao od novinara, bit' će struje ali ne zna se po kojoj cijeni

Republika doznaje da u 'paketu' o financijskoj konsolidaciji koji predovodi Aluminij idu još šest tvrtki u sličnim problemima kojima se također poslovanje nastavlja u okviru financijske konsolidacije i to: Privredno društvo 'Zrak' d.d. Sarajevo; Privredno društvo PS 'Vitezit' d.o.o. Vitez; Privredno društvo 'Tehnički remontni zavod Hadžići' d.d. Sarajevo; Privredno društvo 'Konfekcija Borac' d.d. Travnik; Šrivredno društvo 'BNT Tvornica mašina i hidraulike' d.d. Novi Travnik; i Privredno društvo 'Binas' d.d. Bugojno.Telefonska sjednica Vlade F BiH: Aluminij predvodi 'paket' od sedam tvrtki za financijsku konsolidaciju

Naime, radi se o hitnoj telefonsoj sjednici Vlade FBiH, održane u petak 12. srpnja i to o financijskoj konsolidaciji sedam tvrtki među kojima je i Aluminij d.d. Mostar, a prijedlog svih odluka sačinio je federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić. Ono što je zanimljivo je da se ova hitna sjednica održala dan nakon prosvjeda djelatnika Aluminija ispred Doma HDZ BiH u Mostaru i da je ALuminiju produžila život do kraja godine. Republika doznaje da se u ovom 'paketu' koji predovdi Aluminij idu još šest tvrtki u sličnim problemima kojima se također poslovanje nastavlja u okviru financijske konsolidacije i to: Privredno društvo 'Zrak' d.d. Sarajevo; Privredno društvo PS 'Vitezit' d.o.o. Vitez; Privredno društvo 'Tehnički remontni zavod Hadžići' d.d. Sarajevo; Privredno društvo 'Konfekcija Borac' d.d. Travnik; Šrivredno društvo 'BNT Tvornica mašina i hidraulike' d.d. Novi Travnik; i Privredno društvo 'Binas' d.d. Bugojno.

Na današnjem sastanku u Aluminiju sudjelovao je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, no on je izbjegao obraćanje novinarima, što je potpuno neočekivano od njega.

"Aluminiju je Vlada Federacije BiH produžila financijsku konsolidaciju za idućih šest mjeseci", potvrdio je Zdenko Klepić predsjednik Nadzornog odbora Aluminija nakon sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i ministricom financija Federacije BiH Jelkom Milićević te predstavnicima Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Analiza preko vikenda

"Mi smo danas imali sastanak na kojem je nazočio ispred politike dr. Dragan Čović, i u okviru ovog kriznog tijela, odbora za hitnost, kao i ministrica financija i dopremijerka Jelka Miličević, cjelokupan Nadzorni odbor, sindikat i predstavnici zaposlenika. Razgovarali smo na temu kako spasiti Aluminij, kako nastaviti poslovanje i što raditi u ovim kriznim trenutcima", kazao je Klepić medijima.

On je rekao da su "detaljnije analize urađene preko vikenda" te da je zajednički zaključak briga o svih 900 uposlenika, na način da budu adekvatno zbrinuti, a da oni koji trenutno ne bi bili angažirani - da im se pokuša osigurati posao.

"Ono što nam je dobra vijest od petka je da je Vlada FBiH donijela odluku o nastavku poslovanja Aluminija u okviru financijske konsolidacije, tako da je produženo za sljedećih šest mjeseci i to je nešto što svima nama u Aluminiju znači da poduzeće može i dalje može živjeti neopterećeno brigama da će netko blokirati račun ili pokrenuti stečaj. Znači dobili smo dodatni prostor u kojem možemo tražiti način kako da Aluminij opstane. Na temelju analize koja je urađena preko vikenda vezano za nastavak proizvodnje i oživljavanje dijela proizvodnje je da prvo krenemo sa Ljevaonicom. Urađena je analiza i moguće je u vrlo kratkom roku Ljevaonica počne raditi i trenutačno se radi analiza za Anode i Elektrolizu i tek nakon analize točnije ćemo znati kakva su oštećenja i kada bi mogle ponovno proraditi. Za Ljevaonicu smo već dobili neke pokazatelje tako da vlada optimizam svih nas ovdje i mislim da smo na dobrom putu da svi zajedno pronađemo model funkcioniranja, oživljavanja i ponovnog stavljanja u pogon. Koliko će to vremenski trajati i kako ne možemo biti precizni jer znamo da je prije nekoliko dana obustavljena proizvodnja, da je napravljena određena šteta, računamo koliko nam novaca treba, koliko nam struje treba, izvore financiranja svega toga, tako da smo na dobrom putu da tu dobijemo neka kvalitetnija rješenja", rekao je predsjednik NO Aluminija.

'Loptica' prebačena na sindikate: Određivati će tko će biti vraćen na posao

Kako je nadalje kazao, prvi element je briga o zaposlenicima, zapošljavanje zaposlenika i to, istaknuo je, vodeći računa "tko su najugroženije obitelji, tko ima najviše problema". 

"Kriterije, način i dinamiku bi rješavali sindikati zajedno s uposlenicima i upravom da odrede koga, šta i koliko, ali i zaposlenike koji su nužni Aluminiju, stručnjake, zaposlenike sa znanjrm i vještinama bez kojih se ne može ovo ni oživjeti ni funkcionirati i mislim da je u vrlo kratkom roku moguće pronaći način kako ih ovdje sačuvati da nam ne bi napustili tvornicu jer nema smisla s početnicima ovo sve skupa oživljavati. Jednoglasan je zaključak da te zaposlenike odmah aktiviramo i zadržimo", kazao je Klepić.

Odgovarajući na pitanje o stečaju Aluminija, predsjednik NO je kazao:"Stečaj je godinama uvijek bio mač nad glavom Aluminija i opcija je koja je bila sve do sada i nije prioritean. Vlada je usvojila odluku o nastavku za dodatnih šest mjeseci po zakonu o konsolidaciji i odmah nakon toga opcija stečaja nije prioritetna. Da toga nije bilo to bi bila opcija br. 1. Analize koje smo jutros dobili pokazuje da je moguće da Ljevaonica posluje odmah sutra i postoji eknoomska opravdanost ako se osiguraju uvjeti, očekuje se potpora i pomoć Vlade FBiH ali i Vlade RH".

Struja će se kupovati stihijski, po potrebi

Klepić je rekao da će se električna energija kupovati prema potrebama kako će se oživljavati proizvodnja. Trenutno se radi na tome da se prodađe model za pokretanje Ljevaonice. O cijeni uopće ne razgovaramo. Ekonomska logika i ono0 što ja jesam, ekonomista, pokazuju da ćemo po cijeni moći funkcionirati po cijeni koja će biti prihvatljiva ukoliko dobijemo neka oslobađanja od Vlade na nam omogući malo sniženje troškova, a što su obećali i čemu se nadamo", zaključio je Klepić

Nestali papiri

Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata uposlenika Aluminija na pitanje za komentar u svezi priopćenja Sindikata u kojem se traži procesuiranje odgovornih za dugogodišnje nezakonite radnje u Aluminiju rekao je da je "toga bilo dosta".

"I SIP-a je jedno vrijeme istraživao i ti papiri su negdje nestali. Mislim da se to događalo 2014. godine. Postoje li i dalje ne mogu tvrditi. Od organa vlasti očekujemo da radi svoj posao, ali koči li to netko ili opstruira - da opstruirao je sigurno. 2014. godine opsežno se istraživalo i papiri su nestali, sklonjeni. Tko ih je sklonio mi to ne znamo, ali što se tiče nas djelatnika mi smo da institucije rade svoj posao", rekao je Bebek.(Republikainfo.com/V.Soldo)Komentari:

No comment.

Žrtva upravljanja narodom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna