"Gospodine generale, pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa, predajem vam korpus i čestitam hrvatskoj vojsci na pobjedi"

"Gospodine generale, pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa, predajem vam korpus i čestitam hrvatskoj vojsci na pobjedi", raportirao je oficir krajiške vojske i ubrzo nakon toga generalu Petru Stipetiću na haubi automobila potpisao predaju posljednjih ostataka pobunjeničkih snaga na području obuhvaćenom operacijom Oluja, prenosi Index.hr.Toga dana, prije točno 24 godine, na cesti uz motel Brijuni pokraj Gornjeg Viduševca, nastala je najznamenitija ratna fotografija generala Petra Stipetića. Iako je dan ranije ministar obrane Gojko Šušak objavio da je Oluja završila, predaja 21. kordunskog korpusa posljednje velike pobunjeničke formacija koja je položila oružje bio je stvarni kraj operacije.

Prisilio ih na predaju

Fotografija potpisivanja predaje, čina koji kao da pripada nekim starim vremenima kada se i u općem klanju držalo do nekih pravila, uslijedila je nakon što je Stipetić okružio neprijateljske snage i zaprijetio da će ih uništiti.

Jedan časnik i jedan oficir - dva gospodina

Toga dana Petar Stipetić i Čedo Bulat, jedan časnik i jedan oficir, ponijeli su se kao gospoda. Nekoliko godina prije toga bili su drugovi, kolege. Stipetić je Bulatu bio nadređen u 5. vojnoj oblasti Jugoslavenske narodne armije sa sjedištem u Zagrebu. Dok Bulat nije otišao u Krajinu, a Stipetić stvarati Hrvatsku vojsku./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna