U srijedu štrajk upozorenja zaposlenika HP-a Mostar

U srijedu, s početkom u 9 sati, u Mostaru će se održati štrajk upozorenja zaposlenika Hrvatske pošte Mostar (HP Mostar), za Republiku je potvrdio Tomislav Erić, predsjednik Neovisnog sindikata djelatnika HP Mostar. Štrajk će se održati ispred glavnog ulaza HP Mostar. Nakon radnika Aluminija, zaposlenika SKB Mostar, ovo je novo ispoljavanje nezadovoljstva zaposlenika.Kako je pojasnio Erić, jedan od najvažnijih razloga za štrajk je činjenica da se više od 10 godina zaposlenicima nije povećala plaća. "Plaće poštara, vozača itd. su ispod prosjeka u F BiH i iznose do 750 KM. Iako smo imali 5% povećanje, smanjeni su koeficijenti i iznos toplog obroka, tako da je to opet "došlo na svoje". O ostalom će javnost biti upoznata tijekom štrajka", kazao je Erić.

Inače, u HP-u djeluju dvije sindikalne organizacije, Nezavisni sindikat djelatnika HP Mostar s predsjednikom Tomislavom Erićem, koji će štrajkati tražeći veće plaće i boje uvjete rada, kao i Nezavisni samostalni sindikat HP Mostar s predsjednikom Borom Babićem koji neće štrajkati jer, kako se čini, njihovi članovi su zadovoljni sa sadašnjim stanjem.

 
Štrajkaju i prosvjetari


I Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine (SSOiO FBiH) i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture BiH (SSVOONK BiH) održat će generalni štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH, u srijedu, 11. rujna od 10.30 do 11 sati.

"Štrajk se organizira kao znak podrške i solidarnosti kolegama s područja Unsko-sanskog kantona koji su od 2. rujna u Generalnom štrajku zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i neisplaćivanja plaća po osnovici koja je definirana i usvojena u rujnu 2018. godine, neravnopravnog statusa prosvjetnih radnika sa ostalim radnicima koji primaju plaću iz proračuna ignorantskog odnosa Vlade Unsko-sanskog kantona prema zahtjevima koje su pred njih postavili SSOOiO FBiH i SSVOONK BiH", stoji u priopćenju. Ističe se da su podršku generalnom štrajku upozorenja kolegama iz obrazovanja u Federaciji BiH dosad uputile kolege iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske, Sindikata zaposlenih u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti Srbije, Sindikata hrvatskih učitelja, Sindikata obrazovanja Srbije i Granskog sindikata prosvjetnih radnika Srbije 'Nezavisnost'.

Solidarnost sa zaposlenima u obrazovanju u Federaciji Bosne i Hercegovine uputile su i kolege iz Europskog sindikalnog odbora za obrazovanje (ETUCE) koji su, između ostalog, istaknuli da "pristojne plaće i uvjeti rada, kao i održiva podrška za nastavnike i drugi kadar u obrazovanju predstavljaju osnovu za prosperitetan kvalitet obrazovnih sistema", priopćeno je iz Službe za informiranje Saveza samostalnih sindikata (SSS BiH) BiH.

 

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna