FEDERACIJA "Hrvatska armada odluzela je RS-u Drvar, Glamoč, B.Grahovo i B. Petrovac, ali to je i dalje srpski grunt"

Akademiji povodom Dana sjećanja 2019. u Drvaru nazočilo je nekoliko tisuća Srba iz te i sudjednih općina, a skupu su se obratili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Ponovo su istaknute poruke nacionalnog jedinstva, a Vučić je obećao i stalnu podršku iz Srbije Srbima u Krajini, prenosi Klix.ba.Predsjednik Srbije kazao je kako je prvi lider Srba, predsjednik, kralj ili knez koji je došao u Drvar i druge krajiške općine.

"Rekao sam našim ljudima ovdje da moramo biti jedni s drugima, čuvati jedni druge... I pored stradanja mi danas odajemo počast životu, onih 57 mališana koje smo danas u vrtiću posjetili", kazao je Vučić.

Naveo je kako su već danas uplaćena dva milijuna KM u proračun Drvara, a po pola milijun Bosanskom Grahovu, Bosanskom Petrovcu i Glamoču. Najavljena je izgradnja kapele na Petrovačkoj cesti te niz drugih donacija.

"Mi od vas ne tražimo ništa, samo ćemo donositi. Obećao sam Drvarčanima na molbu predsjednika Dodika, u najkraćem mogućem roku vidjet ćete jednu tvrtku iz Srbije koja će otvoriti sto radnih mjesta", obećao je predsjednik Srbije.

Više puta je istaknuo da "ono što sada dolazi iz Srbije ne može nikome smetati, da su se Srbi uvijek borili za slobodu i da se toga ne treba stidjeti".

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, kazao je da su "Srbi narod slobode" te da "to najbolje pokazuju Srbi u Krajini". Kazao je kako su Drvar, Bosanski Petrovac, Glamoč i Bosansko Grahovo bili "Republika Srpska", kako je to njoj oduzeto "etničkim čišćenjem hrvatske armade", ali je to i dalje "srpski grunt".

"Srbi nikad nisu bili sebični, već su dijelili slobodu i drugim narodima. Oni kojima smo mi slobodu davali rekli su da je mi njima ugrožavamo, da trebamo sve dati njima i da ostanemo bez išta. Zov za slobodom Srbe je vratio ovdje", izjavio je Dodik.

Skupu se obratila i načelnica Drvara Dušica Runić kazavši da "ovo mjesto srpsko svjetlo u Federaciji BiH", te da su se "Srbi i pored stradanja u njega vratili jer ih je srce vuklo".

Prije akademije koja je nosila naziv "Krajino moja", Vučić i Dodik susreli su se s načelnicima i parlamentarcima iz reda srpskog naroda te posjetili vrtić "Majka hrabrost". U pratnji Aleksandra Vučića bili su i ministri Aleksandar Vulin i Siniša Mali.

Kako podsjeća HINA, Drvar, Jajce i nekoliko drugih gradova u zapadnoj Bosni osvojile su hrvatske postrojbe u sklopu vojno-redarstvene operacije Maestral koja je kasnije dovela do kraja rata i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ranije su hrvatski predstavnici u Hercegbosanskoj županiji najavili obilježavanje 24. obljetnice 'oslobađanja Drvara' i zapadne Bosne u Drvaru, no taj je događaj otkazan.

Hrvatski dužnosnici su u petak u Jajcu obilježili vojno-redarstvenu operaciju 'Maestral' i oslobođenje toga srednjobosanskog grada od srpskih snaga.

Nakon što su hrvatska vojska i policija u operaciji "Oluji" u kolovozu 1995. porazili snage pobunjenih Srba u Hrvatskoj i oslobodili dotad okupirani teritorij, u suradnji s vlastima BiH isplanirana je zajednička operacija "Maestral" koja je provedena u rujnu 1995.

Akcija je trajala od 8. do 15 rujna i rezultirala je oslobađanjem oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija BiH. Uz Drvar, tada su oslobođeni Jajce i Šipovo.

 

(Izvor: Klix.ba/HINA)

 

Povezani tekst:

nema-pojma-ni-o-cemu-ali-zna-da-netko-spinuje-cavara-kaze-da-nece-biti-proslave-oslobodenja-drvara

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna