SASTANAK U BG - Dodik dramatizirao o ratu i odcjepljenju, Vučić o suzdržanosti, a Šarović kaže da je vrijeme za mudrost i pamet

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske kako bi razmotrili situaciju u BiH nastalu nakon programske deklaracije SDA. Dodik je rekao da je na sastanku poručeno da se odbacuje deklaracija SDA kao antisrpska, andaytonska i antiustavna.
Vučić: Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah za sve nas


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na sastanku poručeno da se odbacuje deklaracija SDA kao antisrpska, andaytonska i antiustavna. Sastanku su nazočili i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Nazočili su i predstavnici opozicijskih stranaka. "Svako kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma Republika Srbija je obvezna da dade svoju reakciju, mišljenje ili sud. Kada je bila izborna kampanja u BiH bio sam jedini vođa koji nije išao u teritorij BiH i miješao se u izborni proces", kazao je Aleksandar Vučić nakon sastanka.

"Ja neću posebno svoj sud davati. Ono što sam primjetio je i da vam kažem da su ljudi iz RS suglasni po opstanku RS, negativnom odnosu prema tekstu deklaracije SDA i odnosu i poštovanju prema Srbiji. Politika Srbije je to da mi pozivamo predsjednika Dodika i predsjednicu Cvijanović, i sve naše ljude koji stoje ovdje iza mene da pokažu punu suzdržanost, da ne reagiraju naglo, da reagiraju u skladu i sa interesima RS, Srbije, rekao bih i BiH, da damo sve od sebe da se sačuvaju mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonomskih krah i ekonomski kraj za sve nas", kazao je Aleksandar Vučić, prenosi N1.

On je pozvao sve aktere na smirivanje tenzija i na poštovanje Daytonskog sporazuma. ''Jedino kako se može mijenjati Daytonski sporazum je dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda", poručio je Vučić, izvješćuje N1.


Dodik: Od Srbije smo tražili pomoć u osposobljavanju naših sigurnosnih jedinica jer ne treba biti naivan


"Ustanovljena je potreba da se brani Republika Srpska ukoliko SDA ne povuče ovaj dokument, ne smijemo biti naivni i neoprezni.
Uvijek kad smo bili naivni i kada nismo računali na naše države, uvijek smo stradali i bili pobijeni i to ne trebamo dozvoliti u ovom vremenu. Od Srbije smo tražili da nam pomogne, u situaciji da je to potrebno, sa stanovišta osposobljavanja naših sigurnosnih jedinica jer ne treba biti naivan", rekao je Dodik.

On je naglasio da će "NS RS predložiti da bilo kakav pokušaj realizacije ovi dokumenata iz deklaracije od stranebošnjačke strane apsolutno traži aktivaciju s naše strane o samoopredjeljenju do odcjepljenja".

Vučić je poručio svima koji ga optužuju za uplitanje, da je Srbija kao jamac Daytonskog sporazuma dužna štititi mir i stabilnost u BiH i obvezna je reagirati kada netko želi da ih naruši. Naveo je i da "ideje u deklaraciji nisu samo ideje Bošnjaka, već i dijela međunarodne zajednice, koja bi to voljela vidjeti, ali ne smije otvoreno podržati".

"To ste mogli vidjeti i kroz najave pojedinih važnih političkih predstavnika najznačajnijih svjetskih sila. U to nitko ne treba imati bilo kakvu sumnju, niti po tom pitanju postoje bilo kakve dileme", naveo je Vučić.

Јedinstveni u osudi i razumijevanju što je zapravo deklaracija, bili su svi predstavnici Srpske. Razlikovala su se, kažu, samo mišljenja o koracima koje treba preduzeti. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da će pokušati u Republici Srpskoj izgraditi politički konsenzus kako bi dali jasan odgovor. Taj odgovor mora se donijeti u Narodnoj skupštini.

"Ići ćemo na Narodnu skupštinu i predložit ćemo odluku da bilo kakav pokušaj realizacije ovih dokumenata traži aktivaciju naših prava na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Mislim da je to nešto što treba da uradimo - rekao je Dodik.

Kako izvješćuje RTRs, rijetki zajednički sastanak srpskih dužnosnika i lidera najvećih političkih stranaka, izrodio je i novu zajedničku inicijativu, a to je da Srpska i Srbija formiraju jedinstvenu srpsku dijasporu.


Šarović: Sastanak kod Vučića nije bio sastanak istomišljenika - umjesto mišića treba pokazati više mudrosti i pameti


"Iskoristili smo priliku da svatko od nas iznese svoje viđenje situacije, uopće u BiH, posebno u svjetlu deklaracije koja je bila u centru pažnje. Nije to bio sastanak istomišljenika", kazao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović, gostujući u Dnevniku 2 BN TV.

Komentirajući sastanak u Beogradu s predsjednikom Srbije, Šarović je rekao da je najvažnije ono što je rekao srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Ja osobno dijelim sve ono što je rekao i s moje pozicije kao predsjednika Srpske demokratske stranke, sve je prihvatljivo, mislim da je sve bilo odmjereno", kazao je Šarović koji je rekao da su on i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, bili na neki način oporba i predstavljali stranke koje su oporba u Republici Srpskoj.

"To je bila prilika da se čuje i naše mišljenje koje nije uvijek isto kao mišljenje vladajućih. Bilo je određenih stvari oko kojih smo se složili, prije svega oko deklaracije, ali postoje mnoga pitanja o kojima drugačije razmišljamo, pa i možda oko određenih odgovora vezano za deklaraciju što se i vidjelo iz izjava poslije", kazao je Šarović.

Na konstataciju da se slušajući Dodika na konferenciji za medije stekao dojam o nekom predratnom stanju, Šarović je odgovorio:

"Pa jest, ja moram priznati, da sam na jedan način iznenađen tom retorikom i to je Dodik rekao u svoje ime i u ime svoje stranke, na to ima pravo ali nije to rekao u ime svih nas. Mislim da je potrebno naglasiti da naš odgovor uopće, kada je u pitanju deklaracija SDA i kada je u pitanju stanje u Bosni i Hercegovini, treba biti odmjeren i odgovoran i na bilo koji način ne huškački ili reakcija koja može produbiti krizu u Bosni i Hercegovini", kazao je Šarović.

Šarović je mišljenja da umjesto mišića treba pokazati više mudrosti i pameti.

"Ovo je prilika da se Republika Srpska pozicionira kao strana koja će možda biti prepoznata kao Republika Srpska koja se zalaže za mir i stabilnost, za razvoj u Bosni i Hercegovini. To je nešto što bi se trebalo od nas čuti, pametnije je to nego da pominjemo neku drugu retoriku. Nećemo godinama živjeti u nekoj takvoj atmosferi, to je neprihvatljivo, bar od strane Srpske demokratske stranke", kazao je Šarović.

 

"HDZ donio skoro istu deklaraciju kao SDA, pa ju nitko nije napadao, trebamo imati isti odnos pema tome"

 

On je rekao da se na "dekaraciju treba imati jasan pogled, kazati da je ona neprihvatljiva, da je nazadna, da je suprotna Ustavu, ali da se kaže da je bilo istih deklaracija i ranije".

"Jedna je bila u travnju HDZ-a, skoro identična kao ova SDA, pa ju nitko nije napadao, ali trebamo imati isti odnos prema tome. Rekao bih da su se u deklaracijama utrkivali i SDA i HDZ i SNSD. S tim treba prestati radi ovih naroda, građana u ovoj zemlji. Mislim da je to nešto što i po meni treba biti ključna poruka. Jasan odnos prema određenom dokumentu ali i tonovi koji će biti ozbiljni i odgovorni. Mislim da se to očekuje od stranka pogotovo od onih koje su parlamentarne", kazao je Šarović.

Na pitanje kakve odluke se očekuju od Narodne skupštine Republike Srpske u svezi sporne deklaracije, Šarović je rekao da "nije obaviještan o tome hoće li i kada sjednica Narodne skupštine biti posvećena ovom pitanju.

"Ne sudjelujem u njenoj pripremi, ali ukoliko bude sazvana, odazvati ću se. To je odgovornost prema NS RS. Ako me pitate treba li se o Deklaraciji raspravljati NS RS, kzati ću vam da se o tome prvo trebaju oglasiti parlamentarne stranke iz Republike Srpske. Možemo sjesti zajedno i kazati da je to za nas neprihvatljivo. Mislim da nije pravo rješenje da o tome raspravlja NS RS. Ako do toga dođe, mi ćemo kazati naš stav", rekao je Šarović.

Šarović je rekao da sastanku s predsjednikom Vučićem nije bilo govora o napuštanju bilo čega, Vijeća ministara ili bilo kojih drugih pozicija.

"Na marginama se govorilo o tome. Ukoliko se na NS RS potegne to pitanje, ponoviti ćemo ono što smo ranije rekli. Mislim da je u najvećem interesu Srpske da se bude u institucijama i da bi bili u velikom problemu da to prepustimo pripadnicima hrvatskog naroda. Dodiku sam rekao: 'Znaš šta, ukoliko ti misliš da nas trojica trebamo napustiti Vijeće ministara, zašto to ne bi uradio i ti, i Špirić, i Radmanović. Hajdemo razgovarati na taj način, pa da vidimo bi li to donijelo išta dobro za Republiku Srpsku'".

Odgovarajući na pitanje je li jasnija situacija predsjedniku Srbije, s obzirom da je saslušao sve aktere u događanjima u BiH,  kazao je da je "ovaj sastanak upravo to imao za cilj".

"Da razmijenimo informacije, da se saslušaju sve političke stranke koje dolaze iz Republike Srpske. Mislim da je Vučiću sve jasno. Jučer sam rekao da su informacije bile jednosmjerne i kada to kažem, mislim da su one stizale iz jedne političke opcije. Kod nas ih ima više i dobro je da se čuje glas svih i oporbe i vlasti. Nismo pravili nikakav zajednički dokument ili bilo što, više je to poslužilo za jasniju sliku koja dolazi od stranaka iz Republike Srpske", rekao je on.

Upitan kakvog je formata bio ovaj sastanak, sastanak predsjednika Vučića sa predsjednicima stranaka iz RS ili je imao državni karakter, s obzirom na to da je na konferenciji za medije govorio gospodin Dodik, a ne gospođa Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, a ova tema se ipak tiče Republike Srpske, Šarović je kazao da je on pozvan i prisutan kao predsjednik Srpske demokratske stranke.

"Što se mene tiče, Dodik je mogao govoriti samo u svoje ime ili SNSD-a, a ne u ime cijelog izaslanstva i to sam jasno rekao", kazao je Šarović gostujući u Dnevniku 2 BN TV.


(Izvori: RTRS/N1/BN TV)

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna