NEZAPAMĆENO Huligani upali u redakciju Radiosarajevo.ba: Urednik pod prijetnjom morao brisati tekst o osuđenom navijaču FK Sarajevo

Redakcija portala Radiosarajevo.ba izvjestila je bh javnost da se u petak večer dogodio drski napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo portala. Napad je već osudilo Društvo novinara BiH, OSCE, Institut za istraživanje genocida Kanada itd.

 

Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija i uredništvo portala Radio Sarajevo suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima osobno i članovima njihovih obitelji.

"Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen fizički ukloniti navedeni tekst iz sustava portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja. Bojeći se za svoju i sigurnost svoje obitelji, naš kolega je, dakle, pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača", stoji u dramatičnom priopćenju za javnost iz portala Radio Sarajevo.

Urednički kolegij portala Radiosarajevo.ba najoštrije osuđuje napad na redakciju portala, ugrožavanje i prijetnje novinarima i urednicima, te članovima njihovih obitelji.

"Zahtjevamo od MUP-a Kantona Sarajevo i drugih policijskih agencija u BiH da profesionalno istraže navedeni slučaj, te da vinovnici ovog nezapamćenog napada na medije u glavnom gradu BiH budu otkriveni i procesuirani, a da novinarima i uredništvu portala Radiosarajevo.ba bude pružena adekvatna zaštita. Pozivamo novinarska udruženja u BiH i regiji, kao i kolege novinare, na solidarnost u nezapamćenom napadu na medijske slobode u našoj zemlji", pozivaju iz Radiosarajevo.ba ujedno zahvalivši svim kolegamakoji su već izrazili podršku redakciji portala Radiosarajevo.ba.

"Danas je meta redakcija Radiosarajevo.ba, a sutra može biti bilo tko od nas!", dodali su iz redakcije.

Podsjećamo, radi se o tekstu u kojem se izvješćuje kako je navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji nakon što su mu tamošnji policajci tijekom pretresa na povratku kući iz Borisova gdje je Sarajevo igralo revanš, pronašli pola grama kokaina te je ekspresno osuđen.
Njegov otac išao je u Borisov, ali ništa nije mogao učiniti. ''Zakon u Bjelorusiji je gori nego u Sjevernoj Koreji. Gore ljudi za pola 'jointa' dobiju tri godine robije. Tako da me ne čudi što je ta pola grama „bijelog“ dobio pet godina robije'', pojašnjava sugovornik Avaza.

Za sada nije poznato da li je Ramić ponio drogu iz Sarajeva ili je kupio u Bjelorusiji. Sugovornik Avaza je rekao da je prijateljima poručio da će se ubiti ako ga osude", zaključio je Avazov sugovornik.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna