Enver Zornić se rasplakao i kaže da nije zločinac i da ga je pomilovao A. Izetbegović

Enver Zornić, koji je zbog presude za ratne zločine smijenjen sdužnosti direktora Toplana Sarajevo, bio je gost Senada Hadžifejzovića u Centralnom Dnevniku Face TV-a. Izjavio je da ga je pomilovao Alija Izetbegović i kaže da zločin nije počinio.Ovo je bilo njegovo prvo gostovanje u medijima nakon što su objavljeni dokumenati u kojima se dokazuje da je Enver Zornić pred Vojnim sudom Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine osuđen za kazneno djelo ubojstva civila, Hrvata i Bošnjaka.

U Centralnom dnevniku Zornić je izjavio da je u zatvoru za vrijeme rata odležao samo dvije godine, od deset, koliko mu je bilo presuđeno. Tvrdi da ga je pomilovao tadašnji predsjednik Alija Izetbegović.

"Sjećam se da je u aktu pisalo da je to bilo pomilovanje odlukom Predsjedništva, ali se ne sjećam obrazloženja. To je moralo biti u skladu sa zakonom, ali se ne sjećam. U kontekstu priče u medijima stoji ubijanje ljudi što su Srbi i Hrvati. Ne znam tko ih je ubio. Govorio sam i tada i dan danas da nemam nikakve veze s ubojstvom Josipa Gogala", kazao je Zornić.

Zornić je osuđen na deset godina i dva mjeseca zatvora, a sud je procijenio da su on i još šestorica njegovih suboraca odgovorni za ciljana ubojstva većeg broja civila, uključujući Josipa Gogalu koji je 1992. bio direktor Republičke uprave za prihode i te član HDZ BiH.

U sudskoj presudi navedeno je da su Zornić i ostali proglašeni krivim i za ubojstvo Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela zapalili nakon što su ih likvidirali.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna