KRITIZIRAO RS i HRVATSKU, NE I SRBIJU Komšić je za hrvatsku predsjednicu nametnut, nelegitiman i nerelevantan, a on za sve krivi HINA-u

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić u subotu je u New Yorku na sastanku s UN-ovim dužnosnikom ustvrdio da se "danas u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima, kao što i bosanski Srbi odbijaju priznati genocid u Srebrenici". Međutim, Komšić se nije usudio komentirati i izjave i postupke dužnosnika susjedne Republike Srbije koji još uvijek nisu prihvatili termin 'genocid' već, u većini, 'zločin'. Na njegove su izjave u nedjelju reagirali iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske.Za podsjetiti je da je i prije nekoliko dana Komšić je u govoru pred sudionicima zasjedanja Opće skupštine UN-a, uz ostalo, optužio susjedne zemlje, Srbiju i Hrvatsku, da svojim postupcima unose nemir u BiH i destabiliziraju je.

Na njegove posljednje izjave u nedjelju sureagirali iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

"Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić je personifikacija preglasavanja Hrvata BiH. U nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sugovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome", priopćeno je iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

Ovo je znak da će član Predsjedništva BiH Željko Komšić još sačekati na službeni poziv za posjet zemlji susjedi, barem što se tiče predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je u svojoj reakciji, kao nikada do sada, uistinu i kazala svoj stav o članu Predsjedništva BiH izabranog velikom većinom bošnjačkim glasovima.

Međutim, Komšić se nije usudio komentirati i kritizirati izjave i postupke dužnosnika susjedne Republike Srbije koji još uvijek nisu prihvatili termin 'genocid' već, u većini, 'zločin'.

Komšić tvrdi da je kriva HINA (Hrvatska izvještajna novinska agencija)

Ured predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića ponovo se u nedjelju oglasio u vezi s izvještavanjem o Komšićevom istupu u Ujedinjenim narodima. Odgovarajući na reakciju predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović, Komšićev ured u priopćenju za javnost navodi da ona "polemizira sa netočnim navodima Hrvatske informativne agencije HINA koja je, kao što smo već kazali, dezinformirale javnost u vezi sa priopćenjem sa sastanka između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i specijalnog savjetnika Glavnog tajnika UN-a Adama Dienga".

Komšićev ured tvrdi da je Hina optužila Republiku Hrvatsku i njene vlasti da negiraju genocid počinjen nad Srbima, Romima i Židovima, a ne predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao "da se u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH". ''Shodno tome, Ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH smatra da je Hina dužna uputiti ispriku građanima Republike Hrvatske zbog njihove optužbe koju su pokušali učitati predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću, priopćeno iz Komšićevog ureda.

U priopćenju za javnost se također navodi da je "posljednja reakcija predsjednice Republike Hrvatske iznuđena slijeđenjem ustaljene propagandne prakse Hrvatske informativne agencije (HINA) na koju se referira Grabar - Kitarović, kako bi taj propagandni jezik legalizirala kroz forme diplomatskog govora, što je dijelom specijalnih propagandnih aktivnosti koje se vode, ne samo protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nego i protiv države Bosne i Hercegovine". Ured predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović priopćio je u nedjelju da Komšić ''u nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sugovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome".

 

"Komšić zolupotrijebio UN"

 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić zlouporabio je UN budući da je u New Yorku iznosio vlastite stavove, a nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva, rekao je u nedjelju hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić-Radman, komentirajući Komšićevu izjavu.
 

"Komšić je zlouporabio govornicu Opće skupštine UN-a budući da je iznosio vlastite stavove i nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva, što je uobičajena praksa. Njegov narativ je njegov osobni stav", rekao je Grlić-Radman u nedjelju u izjavi novinarima.

U priopćenju iz Komšićeva ureda u Sarajevu kaže se da se on u New Yorku susreo s posebnim izaslanikom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprječevanje genocida Adamom Diengom te da su obojica konstatirali da je neprihvatljivo nijekanje zločina i genocida počinjenih tijekom posljednjeg rata u BiH.
"Hrvatska oduvijek osuđuje sve totalitarne režime"

"Komšić je istaknuo apsurdnu činjenicu da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu Republika Srpska institucionalno niječe genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe zločin genocida nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH", stoji u priopćenju iz njegova ureda.

Grlić-Radman istaknuo je da u svakom demokratskom društvu postoje "pojedinci koji odstupaju od dominantnih vrijednosti za koje se zalaže pojedino demokratsko društvo", a da Hrvatska oduvijek osuđuje sve totalitarne režime.

"Hrvatska se odredila i osudila sve totalitarne režime, od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a tako i stoji u Ustavu, mi smo okrenuti prema budućnosti pa nas čudi da se on bavi prošlošću umjesto svojim položajem političara u BiH... svojim izjavama i ponašanjem ide u krivom pravcu, on djeluje destabilizirajuće ne samo na položaj sva tri konstitutivna naroda nego i na susjedne zemlje", zaključio je Grlić-Radman.

Izrazio je pritom čuđenje što Komšić nije osudio deklaraciju SDA koja govori o unitarnoj BiH.

Govoreći o Komšiću, naglasio je ponovno da "Hrvatska i dalje snažno naglašava da on nije izabran voljom hrvatskog naroda, što je protivno duhu i slovu washingtonskog i daytonskog sporazuma, on ne predstavlja hrvatski narod".

Komšić bi se više trebao baviti, smatra hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, reformskim procesima, vladavinom prava, demokratskim vrijednostima u BiH, imati viziju budućnosti, mira i stabilnosti, a RH od prvog dana podržava cjelovitu BiH s jednakopravnošću tri konstitutivna naroda. Uz to, Hrvatska podržava i europsku budućnost Bosne i Hercegovine. Onaj tko želi biti lider mora imati viziju budućnosti, rekao je.

Dodao je da je u subotu posjetio Banju Luku, gdje su danas Hrvati iznimno malobrojni za razliku od razdoblja prije rata, ali da ondje Komšić još nije bio./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna