Tko manipulira javnošću na Zapadnom Balkanu - U BiH i Srbiji državne službe, u Hrvatskoj i Makedoniji političke stranke

Diljem svijeta vladini akteri koriste društvene mreže kako bi postigli sporazume, automatizirali ustanke i potkopali povjerenje u međunarodni liberalni poredak. Ovo su zaključci izvješća svučilišta Oxford u kojem se navode načini manipulacije na društvenim mrežama koji su zabilježeni u 70 zemalja svijeta, među njima i u Bosni i Hercegovini (BiH), Srbiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, piše Radio Slobodna Europa.'Računalna propaganda'


U protekle tri godine, Sveučilište Oxford pratio je globalnu organizaciju manipulacija na društvenim mrežama od strane vlada i političkih stranaka. Izvješće za 2019. godinu analizira porast propagande uvjetovane novim alatima, kapacitetima, strategijama i resursima.

U najmanje 70 zemalja svijeta registrirani su dokazi o kampanjama manipulacije na društvenim mrežama.

Izvješće za tekuću godinu bilježi porast u odnosu na raniju godinu kada su slične kampanje zabilježene u 48 zemalja odnosno 2017. i 28 kampanja manipulacije.

Izvješće pod nazivom "Globalni poredak dezinformacija" analizira kako "ciber trupe" koriste računalnu propagandu u političke svrhe.

"Kompjuterska propaganda" pojašnjavaju iz Oxforda, predstavlja korištenje algoritama, automatizacije i podataka u cilju oblikovanja javnog života. Ovakav oblik propagande, navode, postaje sve prisutniji dio svakodnevnice.


Društvene mreže kao 'alat' vlasti


U svakoj od 70 zemalja, najmanje jedna politička stranka ili vladina agencija koristi društvene mreže kako bi oblikovala stavove javnosti.

Društvene mreže preuzeli su brojni autoritarni režimi. U 26 zemalja, "računalna propaganda" se koristi kao alat za kontrolu informacija na tri načina: kako bi suzbili osnovna ljudska prava, diskreditirali političke protivnike i ugušili drugačije stavove.

Nekoliko sofisticiranih državnih aktera koristi ovu vrstu propagande za strani uticaj. Platforme Facebook i Twitter doprinijele su stranom utjecaju u sedam zemalja: Kini, Indiji, Pakistanu, Rusiji, Saudijskoj Arabiji i Venecueli koje su koristili ove platforme kako bi utjecali na međunarodnu publiku.


Kina značajan igrač u globalnom poretku dezinformacija


Izvješće pokazuje da je Kina postala značajan igrač u globalnom poretku dezinformacija. Sve do prosvjeda u Hong Kongu, većina tragova o kineskoj propagandi novog doba, zabilježena je na domaćim platformama poput WeChata, Weiboa i QQ-a. No, novonastali interes Kine za agresivnim korištenjem Facebooka, Twittera i YouTube-a trebao bi izazvati zabrinutost za demokraciju.

Uprkos činjenici da je sada dostupan rekordan broj društvenih mreža, Facebook ostaje glavna platforma za manipulaciju.

U 56 zemalja, istraživači Oxford sveučilišta su pronašli dokaze o organiziranim kampanjama "računalne propadande" na Facebooku.
Među 70 zemalja koje su se našle predmetom istraživanja nalaze se i BiH, Hrvatska, Srbija i Sjeverna Makedonija.


Balkanski kanali manipulacije


Kada su u pitanju pojedine zemlje Zapadnog Balkana obuhvaćene izvješćem, pokušaji manipulacije se šire putem Facebooka.

U slučaju BiH iz Oxforda su pronašli dokaze da u širenju manipulacije organizuju državne službe.

"Ova kategorija uključuje komunikacije ministarstva zaduženih za digitalne medije ali i vojne kampanje", pojašnjavaju u izvješću.

Za Hrvatsku radi se o političkim strankama, dok u Srbiji manipulaciju u cilju utjecaja na mišljenje javnosti provode državne agencije, političke stranke ali i organizacije civilnog društva. U makedonskom slučaju radi se o političkim strankama i pojedincima poput građana i influencera.

Iako nema ništa novo pod suncem kada je u pitanju propaganda, alati novog doba su drukčiji. Istraživanje je pokazalo da 87% zemalja koristi ljude koji šire lažni sadržaj, 80% koristi automatizirane botove, a 7% zemalja koristi hakirane ili ukradene račune.

U slučaju zapadno-balkanskih zemalja, u BiH i Hrvatskoj su pronađeni lažni računi koji vode ljudi, u Srbiji postoje botovi ali i ljudski računi, što je i slučaj u Sjevernoj Makedoniji.

Dalje, istraživanje je pokazalo da 71% analiziranih računa širi stranačku ili pro-vladinu propagandu, 88% koristi ovu vrstu propagande kako bi napali političke protivnike, dok 34% računa cilja na stvaranje podjele među javnosti.

Kada se radi o detaljnijoj analizi, izvješće uključuje poruke poput podrške, napada na protivnike, ometanje, stvaranje podjela i zataškavanje.

Od svih 70 zemalja, jedino Sjedinjene Države, Brazil i BiH šire sve vrste poruka na društvenim mrežama.


Trolovi BiH i Srbije


Različite komunikacijske strategije je ono što razlikuje propagandu današnjice s onom koja je već odavno prisutna.

Ovo istraživanje je pokazalo da snage angažirane za manipulaciju mišljenjem javnosti koriste različite komunikacijske strategije, među kojima se nalazi stvaranje dezinformacija ili manipulacija medijima, strategije bazirane na podacima, trolanje ili zlostavljanje, uvećavanje sadržaja i online medija.

Stvaranje dezinformacija daleko je najčešće korišten oblik manipulacije, pronađen u 52 od 70 analiziranih zemalja, s akterima koji kreiraju videa, memove, lažne stranice i sadržaj, sve u cilju obmane javnosti.

No, porast trolova predstavlja globalan izazov i prijetnju ljudskim pravima, smatraju iz Oxforda. Četrdeset sedam zemalja koristi trolove u svom digitalnom arsenalu, stoji u izvješću.

"Trolanje i napadi na račune mogu se događati usporedo sa stvarnim nasiljem što može imati dubok i uznemirujući utjecaj na osnovna ljudska prava", navode iz Oxforda.

Od zapadno-balkanskih zemalja, tragovi trolova pronađeni su u Srbiji i BiH, pored dezinformacija i uvećavanja sadržaja.

U Hrvatskoj i Sjevernnoj Makedoniji dezinformacije su također prisutne.

Iz Oxforda upozoravaju da je "računalna propaganda" postala normalan dio digitalne javne sfere. Ove tehnike, navode, nastavit će rasti, zajedno s umjetnom inteligencijom (AI), virtualnom stvarnošću i "internetom stvari", koje imaju mogućnost, smatraju u Oxfordu, da fundamentalno promijene društvo i politiku.

(Izvor: RSE)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna