Potpredsjednica VSTV preko Facebooka optužuje EU i američko veleposlanstvo za rušenje VSTV-a

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Ružica Jukić tvrdi da, "ukoliko se raspadne VSTS i ostale institucije na razini BiH će se raspasti". Ovo je nesvakidašnja, javna, obajava neke od visokopozicioniranih osoba u pravosuđu u kojoj Jukić kritizira EU, neka od veleposlanstava u BIH među kojima i SAD-a, kao i neke od sudaca.Potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća na svom Facebook profilu napisala je "da je dobila informaciju o scenariju kako bi trebalo izgledati rušenje VSTS".

"Ovih dana 'došla' je do mene informacija o planu pojedinih veleposlanstava da gospodin /Muriz/ Memić održi danas sastanak s glavnim tužiocem Gordanom Tadić, a nakon toga da održi prosvjede i da se kaže da je za sve kriv Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće", napisala je Jukić.

"Zatim da će gospodin Reinhard Priebe, neovisni ekspert Europske unije, dostaviti izvješće, koje će biti loše po pravosuđe, te da će zajedno sa Američkim veleposlanstvom tražiti od gospodina Inzka da iskoristi Bonske ovlasti prema VSTV-u tj. da raspusti njegove članove. Voljela bih da je ova informacija laž.

No, znaju li oni, koji su napravili ovakav plan (pod uvjetom da je ovo istina), da upravo ruše državnu instituciju, a što predstavlja kazneno djelo. Raspadne li se VSTV, ja tvrdim da će se i ostale institucije na razini BiH raspasti. Nevjerojatno je da je EU pohvalila jedino VSTV BiH, tj.da je jedina institucija koja je uskladila svoje pravne akte sa preporukama europskih stručnjaka, a da nakon toga ospe paljbu po zadnjem sazivu VSTV-a, pri tome štiteći zakonodavnu i izvršnu vlast, koja već godinu dana nisu formirali vlast, te što se u Mostaru ne mogu provesti izbori, te što su doveli do propasti brojna poduzeća, te što brojni radnici imaju minimalnu plaću, sa kojom mogu samo životariti i zbog čega napuštaju BiH", piše Ružica Krešić-Jukić na som Facebook profilu.

Kritike i na račun EU-a

Potpredsjednica VSTV-a također kritizira i EU koja je, kako piše, zabranila VSTV-u, obavljanje intervja po starim pravilnicima, te da je iz tog razloga VSTV-u trebalo oko 8 mjeseci za usklađivanje pravilnika po preporukama europskih stručnjaka.

"Kada su počeli napadi da kasnimo s intervjuima, nitko iz Europske unije nije podržao VSTV i objasnio da je zastoj zbog izmjene pravilnika, nego su zajedničkim snagama sa OSCE i Američkim veleposlanstvom uputili oštar ton, da je neprihvatljivo kašnjenje u obavljanju intervjua i da moramo izabrati nositelje pravosuđa.

Ovaj saziv VSTV je otvorio svoje sjednice za javnost, po pereporukama stručnjaka iz Europske unije, iako u njihovim državama to nije otvoreno za javnost. Dakle, sve je transparentno i sjednicama prisustvuju i mediji. No, ni to nije dovoljno dobro da bi se ovaj saziv VSTV podržao", navodi Jukić.


"Tko ima svog glavnog tužitelja, dobiva izbore"


"Pojedini predstavnici veleposlanstava, agresivno nastupaju u želji da se imenuju pojedini nositelji pravosuđa za glavne tužitelje, a čime su jasno manifestirali miješanje u rad VSTV i sigurno izašli iz mandata, zbog kojeg su i poslani u ovu državu. Jasno je, tko u svemu ovome, ima umješane svoje prste.

Gospodin Šemsudin Mehmeović je javno rekao da su Bošnjaci izgubili kontrolu nad državnim pravosuđem. Znači dok je bila predsjednica Meddžida Kreso, Bošnjaci su imali kontrolu nad pravosuđem. Ja bih rekla, da nisu imali svi Bošnjaci kontrolu nad pravosuđem, nego Bošnjaci iz SDA stranke i to ne svi. Dobro je poznato tko su moćni Bošnjaci iz SDA stranke", piše ona, ističući kako je sigurna da sada, "ukoliko bi se izabrao neki Bošnjak za Glavnog tužitelja tužiteljstva BiH, koji je blizak SDA, da bi sve priče o VSTV-u prestale".

Ona također navodi da joj je "pred izbore rekao jedan političar, da ona stranka, koja ima svog glavnog tužitelja, dobiva na izborima", te da je nakon toga ona "bila šokirana".


"Sudac Branko Perić štiti izvršitelje kaznenih djela i plasira Priebeu svoju istinu"


"Mnogi Bošnjaci neznaju, da nije istina da su Bošnjaci izgubili pozicije u pravosuđu na razini BiH. Naime, bivša Predsjednica suda B i H Meddžida Kreso je bila 12 godina predsjednica suda BiH, bivši Glavni tužitlj Goran Salihović je bio glavni tužitelj tri godine, na mjestu Glavnog stegovnog tužitelja bio je Arben Murtezić. Hrvati 8 godina nisu imali ni jednu poziciju na razini B i H, nego su se njihova mjesta zamjenivala onim iz reda Ostalih. Nadalje ravnatelj (direktor) i zamjenik ravnatelja (direktora ) Tajništva VSTV su Bošnjaci. To su sve jake i moćne pozicije.

Sada je Glavna stegovna tužiteljica Bošnjakinja. Ono što je glavni tužitelj za građane, to je Glavni stegovni tužitelj za BiH pravosuđe. Prema tome, zanemarivati ovu funkciju je besmisleno. Konačno traženo je da Hrvati dobiju ovu funkciju, a Bošnjaci glavnog tužitelja, na što nisu pristali očito članovi vijeća Bošnjaci, jer pretpostavljam da su se nadali da će dobiti i mjesto glavnog tužitelja.
Ova rukovodna mjesta, nisu Ustavom BiH pozicionirana, tako da nam  nitko nema pravo spočitavati izbor rukovodnih pozicija, ali naravno da je potrebno voditi računa da nositelji pravosuđa iz svih naroda napreduju i budu zastupljeni na tim dužnostima.

Ja sam za profesionalce, koji će svoju dužnost obavljati sukladno Ustavu i zakonu, a ne po diktatu političkih stranaka.

Jasno je da ovakavi zakoni, koji su na snazi, štite optuženog, dok oštećeni ne može tražiti ni delegiranje drugog tužiteljstva ( npr. kada je oštećeni u zavađi sa glavnim tužiteljem ili tužiteljm), jer dobije odgovor od Federalnog tužiteljstva da oštećeni nije stranka u postupku i da ne može to tražiti.

Da, oštećeni po ovom zakonu nema nikakiva prava, ali oštećenog treba zastupati upravo tužitelj. No, kako će oštećenog zastupati tužitelj ili glavni tužitelj, ako je on sa njime u zavadi. VSTV je tražilo da zakonodavna vlast izmjeni nekoliko odredaba zakona tj. da oštećeni ima pravo nastaviti postupak po privatnoj tužbi u slučaju odustanka tužitelja od istrage.

Ovom odredbom, bilo bi onemogućeno tužiteljima da zatvaraju slučaj, tamo gdje ima dokaza, jer bi oštećeni sam nastavio postupak, koji bi svoj epilog našao na sudu. Sada nažalost postoje priče, da pojedini tužitelji obustavljaju istragu, iako postoje svi dokazi za podizanje optužnice. Zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, očito odgovaraju sadašnje odredbe zakona.

VSTV nema nadležnost pregledati spise tužiteljstva, niti da daje bilo kakve instrukcije, kako će tužitelji raditi.

Većina sudaca i tužitelja je izabrana od strane ranijeg saziva VSTV, pa prema tome ovaj saziv ne može odgovarati za ranije učinjene greške, ali smo otvoreni za sve dobronamjerne sugestije, jer smo svjesni da ima sudaca i tužitelja, koji ne zaslužuju da budu u pravosuđu.

Evo, recimo, sudac Branko Perić, prvi predsjednik VSTV, čije je pisanje prevedeno gospodinu Reinhardu Priebeu, uporno proziva rukovodstvo vijeća, a zaboravlja da mi ne sudimo, niti postupamo kao tužitelji.

Upravo je sudac Branko Perić pokazao kako se štite osobe izvršitlji kaznenih djela.

Npr. postoji prijava, koja je meni dostavljena, da je sudac Perić za jednog optuženog dilera droge iz RS-a, izrekao kaznu zatvora ispod zakonskog minimuma, te mu izrekao kaznu zatvora od jednu godinu, a nakon toga, umjesto zatvora izrekao mu novčanu kaznunu iznosu od 5.000, KM, umjesto 36.000,00 KM. Dostavljeno je i rješenje. U dopisu je navedeno da ima još puno takvih slučajeva.

Što reći na ovo?

To je taj sudac, kojeg je OHR postavio na mjesto prvog Predsjednika VSTV iz reda osnovnog javnog tužiteljstva, da bi on sam sebe i još nekoliko kolega izabrao za suca u sud BiH.
Sjednice tog saziva vijeća, kojim je presjedavao sudac Branko Perić, su bile zatvorene za javnost i tko zna što se sve krije iza tih zatvorenih sjednica.

To je sudac, koji ima ocjene rada trice, iako je radio uglavnom na potvrđivanju optužnica. To je taj sudac koji gospodinu Reinhardu Priebeu plasira svoju „istinu“ o radu ovog saziva VSTV", navodi potpredsjednica VSTV-a BiH u opširnoj objavi na svom Facebook statusu Ružica Krešić-Jukić.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna