Erdogan na popušta pred Trumpovim zahtjevima o prekidu ofenzive na Siriju

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu kako Turska nikad neće proglasiti prekid vatre na sjeveroistoku Sirije, a što američki predsjednik traži, objavila je turska televizija NTV, a prenosi Al Jazeera. Međutim, Trump je najavio da će, u slučaju da Turska ne prekine ofenzivu, uvesti rigorozne sankcije toj zemlji koje će uzdrmati njenu ekonomiju.On je razgovarao s novinarima po povratku iz azerbejdžanske prijestolnice Bakua te naveo kako se nastavljaju razgovori s Washingtonom i Moskvom oko sirijskih gradova Kobane i Manbij.

Dodao je kako "nije negativno" da sirijska vojska uđe u Manbij sve dok nema kurdskih boraca u tom području.

Predsjednik Turske je, također, naglasio kako je poručio američkom kolegi da Ankara "neće pregovarati s terorističkom organizacijom" te kako je to bio odgovor na Trumpovu ponudu posredovanja.

"Oni [SAD] nam kažu da proglasimo primirje. Mi nikad ne možemo proglasiti primirje dok Turska nije protjerala terorističku organizaciju sa svoje granice. Oni na nas vrše pritisak da prekinemo operaciju. Mi imamo jasan cilj, ne brinu nas sankcije", naglasio je Erdogan po povratku iz Azerbejdžana.

Erdogan: Predati se, nikada nije bila opcija za Tursku i turski narod

"Predati se, nikada nije bila opcija za Tursku i turski narod. Mi smo učinili ono što smo morali. Zajedno s našim narodom podigli smo zastavu borbe", prenosi Turska radiotelevizija.

Predsjednik Turske rekao je danas u Ankari kako "one zemlje koje su razvile ISIS kao projekt, podržavale ga i 'de facto' usmjeravale, danas sebe predstavljaju najvećim ISIS-ovim neprijateljima".

Naglasio je kako Turska korak po korak napreduje u operacije "Izvor mira", te kako je turska vojska za osam dana operacije od terorista očistila prostor od 1.220 kvadratnih kilometara.

Dotaknuvši se tvrdnji iz pojedinih zemalja da turska vojska vrši napade na civile na sjeveru Sirije, Erdogan je rekao: "Turska nikada u svojoj povijesti nije izvršila masakr nad civilima, niti bi to ikad učinila."

On je naglasio kako je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona podsjetio na francuske masakre civila u Ruandi i Alžiru, te poručio kako "Turska takve stvari nikad nije radila".

"Hoćete li vidjeti masakre civila, pogledajte Arakan, pogledajte Bosnu, stanite pred ogledalo", poručio je Erdogan zapadnim zemljama.

On je kritizirao i Arapsku ligu zbog navoda koje je uputila u svezi s operacijom koju Turska s ciljem neutralizacije terorističke prijetnje provodi na sjeveroistoku Sirije.

“Arapska ligo, koliko ste vi primili izbjeglica iz Sirije? Vi ste Siriju izbacili iz organizacije i sada pokušavate provesti neki projekt vraćanja Sirije kako biste napakostili Turskoj“, poručio je Erdogan.

Podvukao je kako je Turska, u kontekstu operacije "Izvor mira¨ uradila ono što je morala, te kako predati se, nikada nije bila opcija za njegovu zemlju i njegov narod.

"Predati se, nikada nije bila opcija za Tursku i turski narod. Mi smo učinili ono što smo morali. Zajedno s našim narodom podigli smo zastavu borbe. Narodu koji je svoju državu formirao pod parolom 'ili neovisnost ili smrt', ništa drugo nije ni pristajalo", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao i da ako teroristi polože oružje, uklone postavljene mine te se povuku s područja po dubini od 35 kilometara od turske granice, time odmah prestaje provođenje operacije "Izvor mira".

"Ne borimo se mi protiv niti jednog naroda u Siriji. Mi se uz sirijski narod borimo protiv nasilnika", rekao je Erdogan.

Trump traži prekid ofenzive

Američki predsjednik je potpisao izvršnu naredbu da se izvrši pritisak na Tursku kako bi zaustavila vojnu ofenzivu u Siriji i prihvatila trenutno primirje, potvrdio je Mike Pompeo.

Američki potpredsjednik Mike Pence potvrdio je da je predsjednik Donald Trump razgovarao s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom i zatražio trenutno primirje u Siriji.

"Sjedinjene Američke Države nisu dale zeleno svjetlo Turskoj za napad na Siriju", rekao je Pence novinarima ispred Bijele kuće, javlja HINA, pozivajući se na Reuters.

Al Jazeerin reporter Ivica Puljić javlja da će "Pence predvoditi američko izaslanstvo koje ide u 'regiju' s ciljem uspostave primirja i otpočinjanja mirovnih pregovora".

Američki ministar financija Steven Mnuchin, koji se pridružio Penceu, rekao je da Ministarstvo financija poduzima gospodarske mjere protiv turskih ministarstava i visokih dužnosnika turske Vlade, kao odgovor na turske vojne operacije u Siriji.

Turska je prošlog tjedna pokrenula ofenzivu na sjeveroistoku Sirije na Jedinice narodne zaštite - YPG, kurdsku skupinu koju podržavaju zapadne zemlje zbog njezine uloge u borbi protiv pripadnika oružane grupe Islamske države Irak i Levant - ISIL.

Trump: 'Spreman sam uništiti tursku ekonomiju'

Do ofenzive je došlo nakon što je Trump odlučio povući vojne snage iz dvije ispostave na sjeveru Sirije gdje su američki vojnici već godinama stacionirani.

U međuvremenu je Trump potpisao uredbu o uvođenju sankcija turskim čelnicima te naglasio da će zaustaviti pregovore o trgovinskom sporazumu i povećati carine na čelik za 50 posto, kao odgovor na ofenzivu Ankare na sjeveroistoku Sirije.

Sankcije će, prema Trumpu, biti usmjerene "protiv turskih čelnika i svake osobe koja pridonosi destabiliziranju sjeveroistoka Sirije", prenosi Reuters.
(Izvor: Agencije)Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna