BiH na nekoliko sati ostaje bez 'lidera' - Sastanak u Bruxelesu o pristupanju ka EU

Sutra je u Bruxellesu sastanak vodećih bh političara koji bi trebali prihvatiti odgovornost za put BiH ka EU.

Sastanku će, između ostalih, nazočiti Dragan Čović (HDZ), Sulejman Tihić (SDA), Zlatko Lagumdžija (SDP), Milorad Dodik (SNSD), Mladen Bosić (SDS), Božo Ljubić (HDZ 1990), Fahrudin Radončić (SBB BiH), predsjedatelj Vijeća ministara Bih VjekoslavBevanda (HDZ), član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović (SDA).

Što će bh lideri zemlje u kojoj je na sceni kriza vlasti na svim razinama, obećati u Bruxellesu, a što biti u stanju realizirati otvoreno je pitanje.

Kako je za republikainfo.com potvrdio Andy McGuffi, glasnogovornik Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, na sastanak u Bruxelles su pozvani čelnici institucija, uključujući Predsjedništvo, premijere i Brčko Distrikt - te vodeći politički lideri iz BiH.

"Između ostalog, na sastanku će se razgovarati o hitnoj potrebi za mehanizmom koordinacije po pitanjima EU, kako bi zemlja mogla razgovorati jednim glasom sa EU. Sastanak će pomoći liderima utvrditi konkretne potrebne aktivnosti, a predstavlja i potvrdu predanosti Europske unije da pomogne BiH u ostvarenju napretka u europskim integracijama", pojasnio je McGuffi.

Naime, komesar za proširenje i europsku politiku susjedstva, Štefan Füle, u srijedu, 27. lipnja u Bruxellesu će sa političkim predstavnicima Bosne i Hercegovine pokrenuti dijalog na visokoj razini o procesu pristupanja. Kako je priopćeno iz Delekacije EU-a u BiH, ova nova inicijativa ima za cilj pomoći Bosni i Hercegovini da krene naprijed u procesu pristupanja, pojašnjavajući metodologiju pregovora o pristupanju EU i razgovarajući o tome što se očekuje od države kandidatkinje.

"Komisija očekuje da će dijalog pokazati na konkretnim primjerima, zašto je potreban učinkovit mehanizam koordinacije po pitanjima EU u Bosni i Hercegovini, kako bi bila u mogućnosti pregovarati s EU i govoriti jednim glasom. Nedavno usvajanje Zakona o državnoj pomoći i Zakona o popisu stanovništva važni su pomaci za napredak Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija. Komisija se nada da će zemlja uskoro biti u mogućnosti ispuniti preostale uvjete za podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU, kao što je to utvrdilo Vijeće za vanjske poslove u ožujku 2011.

Nakon što Bosna i Hercegovina podnese vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU, potrebno je proći rigorozan tehnički proces (screening) vezan za usklađivanje i provedbu internog zakonodavstva u skladu sa zahtjevima EU, te predstavi svoje osnove za vođenje pregovora po svakom važnom pitanju EU (poznata kao pregovaračka 'poglavlja'). Dijalog na visokoj razini će pomoći da Bosna i Hercegovina blagovremeno spozna šta je potrebno za pripremu ovog kompleksnog pothvata", priopćeno je iz Delegacije Eurospke komisije u BiH. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna