ODGOVORNOST ILI SAMO OBEĆANJA: Bh lideri Bruxellesu preuzeli Mapu puta za EU

Sastanak u Bruxellesu svi bh dužnosnici ocijenili su uspješnim, a među njima i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji u europsku prijestolnicu nije išao s velikim optimizmom.

"Nakon jučerašnjeg sastanka u Bruxellesu, koji je sa bh. liderima organizirao europski komesar za proširenje Štefan Fuele, može se ustvrditi da je BiH za korak bliže ispunjenju uvjeta za podnošenje aplikacije za kandidacijski status. Mapa puta, koju je ponudila Europska unija, usuglašena je konsenzusom svih učesnika, predviđa red koraka koji bi se do 30. studenog trebali završiti podnošenjem vjerodostojnog zathjeva za kandidacijski status u EU", kazao je u izjavi za Fenu predsjednik SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

On je dodao kako samo ozračje na sastanku, kako od samog domaćina, kako i od izaslanika stranaka parlamentarne većine, daje pravo za optimizam da će u danima koji slijede biti vidnog napretka u ispunjenju obveza koje su pred BiH.

"S druge strane, izražavam nadu da će i oporba, prije svega mislim na SDA, podržati rješenja koja su pred nama i time pokazati da, bez obzira na svoj status, podržavaju ono što je dobro za BiH", kazao je Lagumdžija.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je rekao kako je prvi dio sastanka bio posvećen bržem ispunjavanju uvjeta koje je Europska komisija postavila prema domaćim političarima.

"Razgovarali smo o mehanizmima učinkovite koordinacije i predstavljena su nam iskustva Španjolske, Velike Britanije, Belgije, koja se uz neke dorade mogu primijeniti i u BiH. Napravili smo mapu puta kako bi smo mogli ispuniti neke uvjete za kandidacijski status, kazao je Tihić, dodavši kako je drugi dio sastanka bio posvećen aktualnoj političkoj situaciji.

"Gospodin Fuele je rekao da je situacija sada gora nego što je bila. Mladen Bosić, Lagumdžija i ja smo se govorili o toj temi. Ja sam rekao da sam stava da je odluka SDP-a (o mijenjanju koalicijskih partnera) bila nerazumna i da se bojim da zbog želje SDP-a za kontroliranjm policije, tužiteljstva i medija idemo ka kaosu, jer će se to sigurno odraziti i na put BiH ka EU. Zbog toga nisam optimist da ćemo, između ostalog, uspjeti završiti dogovor vezano za presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci za šta imamo realno 15 do 16 dana. Nisam optimist, ali, što se tiče SDA, mi ćemo uvijek biti dio rješenja, naročito što se tiče legitimiteta predstavljanja hrvatskoga naroda, bilo da budemo u vlasti ili oporbi, kazao je Tihić za Fenu.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je istakao kako je ozračje na sastanku bila "proeuropsko" i da je najvažnije da se testiraju osposobljenost BiH za euroatlantske integracije provedbom presude strazburškog suda u slučaju Sejdić-Finci. On je dodao kako je na samom sastanku dogovoreno i da se na tehničkoj razini iznađe način kako će BiH odgovoriti na dva konkretna pitanja - vezana za okoliš i za javne nabavke.

"Na ta dva pitanja ćemo pokazati koliko smo sposobni. Sljedeći sastanak je zakazan u rujnu u Sarajevu. Suština je u tome da moramo uspostaviti učinkovite mehanizme koordinacije", naglasio je.

Ljubić je rekao kako je rok za ispunjenje presude Europskog suda za ljudska prava zadan i da je umjereni optimista "jer su posljednjih tjedana stranke iz Federacije postigle sporazum u svezi s provedbom presude Sejdić-Finci, naročito u pogledu izbora u Dom naroda FBiH gdje su županije s bošnjačkom većinom davali više hrvatskih zastupnika nego one sa hrvatskom".

Lider HDZ-a 1990 je kazao kako je hrvatski blok stranaka spreman za rješenje da se članovi Predsjedništva BiH biraju neizravno, u Domu naroda BiH, i da će s tim prijedlogom se ići prema strankama iz Republike Srpske.

Kako je priopćeno nakon sastanka iz Europske unije, komesar Fuele je predstavnicima bh. izvršne vlasti i vodećih političkih partija uručio Mapu puta koja bi mogla omogućiti da sa njenim provođenjem BiH podnese vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU prije isteka ove godine.

S tim u vezi, za zahtjev za članstvo u EU potrebno je do 31. kolovoza uputiti prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu Ustava BiH kako bi bio usklađen sa sudskom odlukom u predmetu Sejdić -Finci. Naglašeno je da je ovo najvažniji element koji nedostaje kako bi bila donesena odluka o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. (Izvor. FENA)


Sastanku u Bruxellesu nazočili su Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Fahrudin Radončić, predsjednik SBBBiH, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990, Sulejman Tihić, predsjednik SDA i Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, a pored Stefana Fulea, ispred Europske unije sastanku su prisustvovali i Pierre Mirel, Stefano Sannino, Paola Pampaloni te drugi visoki dužnosnici.

 

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna