Šešelj sudu: Ja, četnički vojvoda vama da ustanem? Vi niste normalni, vi ste svjetski ološ!

Haški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj osuđen je na dvije godine zatvora zbog nepoštivanja suda.

Predsjedavajući sudac Stefan Trechsel rekao je da je Vijeće razmatralo i moguće olakšavajuće okolnosti kao što je nagovještaj kajanja, ali je zaključilo da ih nema, javlja portal 24.info.

Kada su Šešelja zamolili da ustane u trenutku izricanja presude, on je rekao: 'Vama da ustanem? Vi niste normalni, vi ste bjelosvjetski ološ! Kako ja vama da ustanem, ja sam četnički vojvoda'.

Šešelj je osuđen jer sa svoje internetske stranice nije uklonio povjerljive podatke iako je sud to tražio, priopćio je ICTY.

Šešelju, čelniku srpske radikalne stranke, sudi se za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene od 1991. do 1994. protiv nesrpskog stanovništva u velikim dijelovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine. Presuda za ratni zločin očekuje se u ožujku 2013. godine.

Povjerljivi podaci koje je Šešelj objavio na svojoj internetskoj stranici potječu iz četiriju njegovih knjiga i šest njegovih tajnih podnesaka sudu, a otkriveni su podaci o većem broju zaštićenih svjedoka koji su svjedočili protiv njega.

'Optuženi je mogao ukloniti spomenuti materijal sa svoje internetske stranice', zaključilo je sudsko vijeće. No Šešelj 'nije ispunio tu obvezu, iako je potvrdio primitak sudskoga zahtjeva da to učini', kaže se u ICTY-jevu priopćenju.

Sudsko je vijeće spomenulo i da je Šešelj, u vezi sa sadržajem jedne od knjiga, otvoreno izjavio kako ne kani poslušati sudsku zapovijed.

Ovo je bilo treće suđenje Šešelju zbog nepoštivanja suda. Na prvome je dobio 15, a na na drugome 18 mjeseci zatvora. Maksimalna kazna koju Haaški sud može izreći za nepoštovanje suda je do 7 godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura, a mogu biti izrečene i zatvorska i novčana kazna. (Izvor: Hina/24.info)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna