Inzko: Radivojević nije ministar dok Sud ne kaže drukčije

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, u intervjuu za Oslobođenje, kazao je da je "predsjednik Budimir zakonski izabran predsjednik Federacije i ovlašten za donošenje odluke u skladu sa Ustavom i zakonima te da se te ovlasti moraju poštovati".

Inzko je za Oslobođenje kazao da neće intervenirati oko aktualnog prekomponiranja vlasti na federalnoj i državnoj razini.

"Svi vaši lideri bili su u Bruxellesu. Oni žele u Europu. To znači da moraju imati i sposobnost da rješavaju probleme ovdje. Moraju naći rješenje i za taj problem koji je sad aktualan. Inače bi to bila kontradikcija - želiš u Europu, a ne možeš kod kuće riješiti stvari. Ne namjeravam intervenirati. Prvo i najvažnije, a to je moj stav i stav šire međunarodne zajednice: domaće institucije moraju funkcionirati u potpunosti u skladu s Ustavom, zakonima i, gdje je to primjenjivo, usvojenim poslovnicima. Uistinu, zakon ima poseban značaj u zaštiti demokratskih institucija zemlje, kao i ustavnog i pravnog poretka, upravo u slučajevima sporova kao što je ovaj. Politički lideri u ovoj zemlji, i njene demokratske institucije, imaju sposobnost riješiti situaciju vlastitim snagama. Ne vjerujem da bi moj angažman u ovoj fazi pomogao jačanju demokracije ovdje. Bosna i Hercegovina je zemlja koja teži da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u i mora pokazati da može upravljati situacijama kao što je trenutna, na način da potpuno poštuje vladavinu prava bez miješanja stranaca", kazao je Inzko ističući da je sve na domaćim institucijama te da ih treba poštovati.

Pojašnjavajući svoj stav o odluci predsjednika Federacije i njegovom statusu, visoki predstavnik u BiH je, decidirano, kazao: "Imajući u vidu ovo što sam kazao, smatram da je važno da izrazim svoj stav i u svezi s ovlastima Predsjednik Federacije, s obzirom na značaj institucije predsjednika za ustavni poredak Federacije. Predsjednik Budimir zakonski izabran predsjednik Federacije i ovlašten za donošenje odluke u skladu sa Ustavom i zakonima. Te se ovlast moraju poštovati. Naravno, znam da postoji spor oko činjenica po osnovu kojihe je predjsendik donio svoju odluku. U takvom slučaju, svaka Ustavom ili zakonom ovlaštena osoba, naravno, ima puno pravo osporiti pred nadležnim tijelima. Ukoliko se to ne dogodi, odluka ostaje na snazi, izuzev ako ili dok drukčije ne odluči nadležni sud."

Na pitanje novinara Oslobođenja može li Desnica Radivojević prije odluke Ustavnog suda o njegovoj ostavci sudjelovati u radu Valade Federacije, Inzko je odgovorio:" Odluka predsjednika Federacije stupila je na snagu na dan njenog potpisivanja. Prema toj odluci, ostavka ministra prostornog uređenja je prihvaćena i njegovo obnašanje ministarske funkcije je okončano. Ukoliko se ospori odluka predsjednika, mjerodavni sud odlučuje o tome je li ostavka ministra Radivojevića pravomoćna, kao i o njenom učinku na odluku pedsjednika Federacije da takvu ostavku prihvati. Međutim, odluka predsjednika je pravna činjenica i ostaje na snazi sve dok sud ili predsjednik ne odluče drukčije".

Inzko je, također, kazao da će se suzdržati od davanja komentara u svezi imenovanja članova UO RTV FBiH sve do okončana pravnog postupka u svezi s održavanjem sporne sjednice u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna