KRIV JE, ALI SE IZVUKAO Čačiću uvjetna kazna od 3 godine, mora platiti 1,97 milijuna forinti, ostaje potpredsjednik Vlade RH

Prvom potpredsjedniku Vlade RH Radimiru Čačiću izrečena je nepravomoćna presuda od tri godine uvjetne kazne za izazivanje prometne nesreće 2010. godine u Kaposvaru u kojoj su poginule dvije osobe. Mora platiti milijun i 970 tisuća forinti. Ako u 3 godine opet skrivi prometnu ide u zatvor na 22 mjeseci.

Sutkinja je pročitala presudu: Radimir Čačić kriv je za uzrokovanu nesreću! Dobio je 22 mjeseca zatvora uvjetno, uz rok kušnje od tri godine. Mora snositi i milijun i 970 tisuća forinti sudskih troškova, dok će pola milijuna troškova platiti država.
Nakon izrečene presude Radimir Čačić se još jednom obratio sudu. "Rekao sam da ću u svakom pogledu poštivati odluke mađarskog suda, to i sada potvrđujem. Što se mene tiče ja prihvaćam presudu", rekao je.

Radimir Čačić je kriv za nesreću u Mađarskoj te je osuđen na 14 mjeseci uvjetno na rok kušnje od tri godine, prema nepravomoćnoj presudi mađarskog suda.
Također, Čačić će morati platiti milijun i 970 tisuća forinti sudskih troškova, dok će pola milijuna troškova platiti država.

Obrazloženje presude sutkinje Krisztine Kostyak:

"Uzela sam u obzir najniže moguće vrijednosti vještaka, no ne možemo zanemariti činjenicu da je do nesreće došlo. Do nesreće je došlo jer se optuženi nije držao propisanog razmaka između vozila. Zakon koji regulira promet u Mađarskoj propisuje jedan određeni razmak koji postoji kako bi vozilo koje nailazi imalo vremena odreagirati ako se ispred njega nešto dogodi", rekla je sutkinja.

Ne smijemo dovoditi u opasnost ostale sudionike prometa i pretpostavljam da je isto tako i u Hrvatskoj. Tog razmaka nije bilo i brzina između kretanja vozila je bila velika, zato je došlo do sudara. Sud je uzeo u obzir vremenske uvjete i vidljivost. Nismo bez sumnje mogli potvrditi jesu li svjetla bila upaljena ili ne.

Nije bitno ograničenje od 130 km na sat nego prilagođavanje brzine koje nam omogućava da se prilagodimo situaciji na cesti, i da se zaustavimo prije neke opasnosti. Da nije došlo do kršenja nekih pravila, ne bi došlo do nesreće i ne bi došlo do smrti dvoje sudionika.
Često se govorilo o postojanju ili nepostojanju magle. Sud je prihvatio činjenicu da su postojali svi uvjeti da se mjestimična magla pojavi, no vozač ako je to vidio trebao je usporiti.

Govorilo se i o korištenju pojasa, obrana je rekla kako gospodin Liptak ne bi poginuo da je bio vezan, ali to nije bio slučaj. Ozljede majke gospođe Liptak povezane su s njenom smrću. Imala je 81 godinu, osim ozljeda, imala je i drugih bolesti i tegoba', rekla je sutkinja u obrazloženju presude.

"Nisam govorio o iznenadnom gustom oblaku magle u drugom ili trećem izvještaju, nego od prvog trenutka. Ovdje je bilo izvještaja da sam povlačio taj iskaz. Od početka sam rekao koja je bila moja brzina. Jedan vještak je to potvrdio, drugi je to prihvatio s odstupanjima 10-15 posto. Što se tiče konstrukcije o iskazu o zračnom jastuku, o tome postoje zapisnici da sam rekao da su se oni otvorili na jedan 'bljak' način, način koji nije potpun. Nije došlo do ekspanzije", rekao je je Čačić u obraćanju sudu.

'Neću ulaziti u to jesu li svjetla bila upaljena ili ne, neću tvrditi da gospođa Liptak laže, ali što se tče pojasa tu je sve jasno.

Želim naglasiti da duboko poštujem ovaj sud i da ni u jednom trenu nisam htio politizirati ovaj postupak, pa se niti u samom trenu nesreće pozivati na diplomatsku putovnicu. Ponavljam da ću poštivati svaku odluku suda, a na bilo kakve druge konotacije koje se javljaju nisam mogao utjecati. Još jednom zahvaljujem na korektnom suđenju', dodao je Čačić. (Izvor: Dnevnik.hr)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna