ANKETA za političare - Koji ste tip babe narikače

Čisto se svaki dan šokiram informacijama koliko su Hrvati u BiH u podređenijem položaju za razliku od Bošnjaka i Srba. Majorizirani, podcijenjeni, prevareni, oštećeni, izmanipulirani…ma nema kakve nepravde u BiH Hrvatima nisu nanijeli Srbi i Bošnjaci kada su teme hrvatski zastupnici, ministri, veleposlanici, direktori, političari i ini dužnosnici…

Piše: Vera Soldo

Nigdje malog, hrvatskog čovjeka. A kad se zastor malo razmakne, sve se vrti oko „oštećenosti“ fotelja. Slušajući svakidašnju jadikovku nad svakidašnje nesvakidašnjem položaju Hrvata u BiH, ne mogu se oteti pitanju: Pa, jesu li ti Hrvati, kroz ove sve godine, uopće imali i jednog svog predstavnika ili možda predstavnike?

Ako jesu, kako su i zašto dopustili današnje, morbidno i nimalo sjajno stanje hrvatskog puka u BiH? Kako se moglo dogoditi da je najmalobrojniji, a konstitutivan narod u BiH, danas pred takvom agonijom očuvanja bitka u svojoj stoljetnoj domovini? Ili je sve, ipak, kako to reče Ujević, svakidašnja jadikovka? Zašto su se Hrvati u BiH pretvorili u prvoklasne cmizdravce, babe narikače?

Pod ovim 'Hrvati' ne mislim na narod, nego one koje je narod izabrao. I zašto narod izabire 'babe narikače'? Valjda je odgovor – što dobro nariču. Sjetim se da je nekada bio običaj unajmiti žene da nariču kraj tijela pokojnika i na sprovodima. Za to bi im se platilo, u novcu, brašnu ili čemu već. Narikače su bile dobrodošle kad za pokojnikom nije imao tko baš previše žaliti, kada se željela prikazati velika žalost, a da to ona, zapravo, nije bila.

I danas babe narikače nose crno. Crna odijela, voze pretežno crna, skupa vozila, dobro se hrane po restoranima, dobro žive i nariču – jednostavno zato što im je to posao. Jer ništa bolje i ne znaju i nisu "kvalificirani" za bolja rješenja. Zato je dobro da se malo bolje pozabavimo tim „ženama u crnom“.

Postoji nekoliko tipova takvih dobrostojećih baba:

Prve su one profesonalke, koje tako dobro kukaju i čak počnu plakati, da u to uvjere i ljude koji dođu na sahranu pokojnika. Sahrana se pretvori u sveopću, umjetno izazvanu žalost, uznemirenost i razočaranost što je pokojnik napustio ovaj svijet. Takve babe su i najskuplje, imaju najveće kuće, vikendice i stanove i voze se u najboljim autima. Svaka čast. Posao urađen profesionalno. S ovakvim narikačama hrvatski narod u BiH najčešće posluje. S njima nema bojazni – nariču najglasnije, izazovu histeriju, dobro im se plati, pokojnik se ukopa, a ovi što su bili na sprovodu, od izazvane žalosti sebi ne mogu doći danima.

Drugi tip su one koje će naricati samo za onim pokojnikom koji im se „svidi“. Naravno, uz primjerenu naknadu. Ako im pokojnik „ne šmeka“, džaba sve – nema naricanja. Te su babetine malo poštenije, pokazuju da se ipak sve ne može platiti. Ali ipak i one pridonose „žalosti bez pokrića“. I one su dobrostojeće.

Treća grupa „žalosnica“ tek razvija svoj biznis. Njihova naricanja najčešće se svode na prozivanje drugih za smrt jadnog pokojnika. „O moj Ante, ti bi meni bio živ da te nije voda odnijela“, „O moja Mare, zaklali smo kravu koja te izbode“, i slično, najčešće su riječi „haiku“ naricaljki koje ovaj tip narikača izvodi na sveopće odobravanje prisutnih. Nakon sahrane, ako krava nije zaklana, takva joj se sudba sprema, iako znaju da je pokojna Mara kravu (prije nego ju je zbola) krvnički udarila matrakom…Jadna krava, a jadna i Mara.

U prvom slučaju sve je jasno – dugogodišnje dobrostojeće babe narikače nametnule su sveopću, umjetno izazvanu žalost i paniku zbog tobožnjeg teškog položaja Hrvata. Ali ovim babama cijena frapantno pada, skužili su ih manje-više svi – i domaći i stranci. Nije jasno, kako će ove babe dalje razvijati „svoj biznis“ i trgovati ožalošćenim ljudima. Među ovakve narikače mogu se ubrojiti i vodeće hrvatske perjanice. Da ih ne imenujem, vrlo lako se raspoznaju – crna odijela, odlična vozila, dobro nariču već 15-ak godina, ali izbjegavaju običan puk. Odu „preko grane“ i državne i entitetske, a na kraju se vrate u svoje malo groblje. Uz njihovu „nazočnost“ tu je većina pokopana.

Ove druge još se drže. Kad im se svidi nariču…a sve češće im se sviđa pokojnik. Dobar primjer ovakvih „baba“ može biti i neki generalčić HVO-a, s istim činom i u HV-u, iako mu „srce hrabrog vrapca“ nije vidjelo ratište u Hrvatskoj. Takvog domoljuba koji se nije libio tužiti svoju „majku Hrvatsku“, za neke tamo neisplaćene plaće u HV-u (prema papirima ima za to zakonsko pravo, čudna mi čuda) i u „padže“ smjestiti oko 320 000 kunica. Pri tom se dobro osigurao i u matičnoj domovini (dakako BiH), a dobro je da ima i stan u ZG, za „ne daj Bože“ – priča se o svakakvim optužnicama, a takvi jadnici, osim što imaju mala stopala, ništa nisu krivi. Takve narikače svako malo se oglase, ne bi li podigle žalost na sahrani. Ali sve manje i manje je posla i za takve…Ne afirmiraju dovoljno…

Treće narikače žale za pokojnikom i osuđuju krivca za njegovu smrt. Ove babetine su evoluirale na narikači broj 1 i narikači broj 2. Skužile su da sahrana traži nešto novo, da nije dovoljno samo zakukat'. Trenutno su najtraženije, a i da se sam pokojnik ustane, prokleo bi krivca za svoju vlastitu smrt. Ali, kod ovih baba ima jedna mana – sprovodi su malobrojniji jer, valjda, ljudi strepe da bi se i oni mogli naći u njihovim naricaljkama. Zato je upitan biznis i ovih, najnovijih, narikača. Primjere za ove narikače vrlo je lako nabrojati: Samo „preletite“ po nekim novinama i potražite riječi tipa „krivi su“, ili „odgovorni su“. Vrijeme će pokazati koliko će ove babe imati posla ili će im biznis, u ovom recesijskom vremenu, propasti.

Na žalost, Hrvati i danas traže usluge baba narikača, iako ne žive ništa lošije od ostala dva naroda, iako imaju dva državljanstva i mogućnost putovanja svijetom kakvu nemaju Bošnjaci i Srbi, relativno visoke mirovine, svoje institucije, Aluminij, Sveučilište, Bolnicu, prodajne centre, Hrvatsku iza leđa…Izgleda da jednostavno ne mogu bez takvih, skupo plaćenih i lažno žalovitih baba, koje će ih sve pokopati. Neka onda plaču, imaju i 'tetu Violetu' iz Sarajeva, koja će im obrisati suze maramicom iz Gruda.

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna