SKANDALOZNO: Ne daj se Vikiću, uz tebe su Vlada FBiH i FTV!

U BiH je sve zamjenjivo i bez svakoga se može osim Dragana Vikića. Poruka je to Vlade FBiH koja je Vikiću posvetila do sada neviđenu zaštitu kako bi ga sačuvala od umirovljenja. Nije li to krajnje smiješno i skandalozno?

Piše:Ilija ŠAGOLJ/neznase.ba

Unatoč tomu, direktor Federalne Uprave policije Dragan Lukač, prema navodima FTV, po svaku cijenu hoće da se otarasi Vikića, inspektora u Upravi i želi ga poslati u mirovinu.

Piše: Ilija Šagolj

U kampanju za Vikićevim ostankom uključila se i FTV. Ako FTV tome daje posebnu pozornost u Dnevniku već, koliko sam uspio zapaziti, po šest put, onda je to slučaj za sebe. A možda je glede toga i sama FTV slučaj za sebe.

O Vikićevom umirovljenju, možete misliti, raspravljala je i Vlada F BiH i izravno stala u njegovu zaštitu da zbog ratno – herojskih zasluga treba ostati i dalje raditi. Vlada je tim činom diskretno upozorila i ukorila Lukača da odustane od svojih nakana. Unatoč tomu, Lukač je ostao dosljedan u svom zahtjevu i dao mu rješenje o umirovljenju. Ustvari, Lukač je ostao dosljedan zakonu. Također, i FTV je u više navrata ukorila Lukača spočitavajući mu, navodne propuste u radu. Prvi ukor su Lukaču dali što se žalio međunarodnim predstavnicima da mu se kroz izmjenu zakona pokušava uzurpirati neovisnost u radu dok su drugi ukori uslijedili zbog njegovog nedolaska u američku ambasadu u Sarajevu kad je na njih izvršen teroristički vehabijski napad. FTV mu u više navrata daje negativnu ocjenu dovodeći to u vezu s neprofesionalizmom pri tome hvaleći njegovog prethodnika Miletića kojemu, po njihovoj ocjeni, Lukač nije dorastao. Kakvog li apsurda ako jedna TV kuća ocjenjuje profesionalnog policajca?!

Po čemu je Vikić heroj? Ima li još ratnih heroja, vojnih i policijskih zapovjednika iz prošlog nesretnog rata koji su bez bilo kakve rasprave i pompe i s mnogo manje radnog staža i godina života od Vikića otišli u mirovinu. Otišlo je dosta časnih zapovjednika vojnih postrojbi koje nitko nije pitao žele li ići. Otišli su u prijevremenu mirovinu.Nije bilo ni govora da se odreknu ratnog staža u dvostrukom trajanju. Na kraju, zakon i ne predviđa mogućnost odricanja radnog staža. A Vikić bi se toga odrekao. Dok novinari FTV udaraju po Lukaču, Vikića dovode u središnji dnevnik. Vikić nastupa kao GOST HEROJ i kao nekakav dobročinitelj se odriče ratnog staža. Instruirana novinarka – urednica Dnevnika govoreći kroz usta vladajuće političke garniture pogazila je tim činom lik neovisnog novinarstva i do temelja kompromitirala novinarsku struku. Zasigurno bi malo tko danas otišao u mizernu mirovinu da mu netko pruža šansu za ostankom na radnom mjestu kao što čini vladajuća politička garnitura i FTV prema Vikiću. Na kraju, u čemu je Vikić nezamjenjiv i kakvo smo to mi društvo ako nemamo adekvatnu zamjenu isluženom policajcu?

Uopće nemam nakanu braniti Lukača koji je, po mojoj prosudbi možda malo i netaktičan. Ali tu se, po mome dubokom uvjerenju i saznanjima, krije nešto sasvim drugo. Lukač ne sluša političare i pokušava očuvati neovisnost federalne Uprave policije koju političari žele staviti pod svoj nadzor. Lukač im nije podoban i treba ga se po svaku cijenu otarasiti, a na njegovo mjesto staviti sebi naklonjenijeg policajca koji bi sačuvao Vikića koji im je po volji. 

Pored toliko boraca i heroja minulog nesretnog rata jedino je prema Vladi FBiH pozornosti vrijedan Vikić. Da to nije tako i krajnje naivnim je jasno da iza toga stoji politički stav nekoga iz Platforme. Provjeravao sam u uvjerio se da to nije stav SDA, HSP i NSRzB ali se nisu ni suprotstavljali „glavnokomandujućem“. Imaju prječeg posla i ne pomišljaju da troše vrijeme na jednu trivijalnu stvar kao što je umirovljenje. Pa toliko je mlađih ljudi i ništa manje zaslužnih od Vikića iz vojnih i policijskih postrojbi umirovljeno prije punog radnog staža što zakon omogućava i nitko ni u podsvijesti nije pomišljao da to pitanje diže na tu razinu. Ali eto ovo dođe na dnevni red Vlade FBiH.

Zasigurno ovdje nije riječ o zaštiti Vikića nego o rušenju Lukača. I jedan i drugi su Hrvati i ne može se kazati da je u pitanju nacionalizam nego neki drugi interes. Krajnje prozirno i neprofesionalno kako od Vlade FBiH tako i FTV

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna