Bože, uzmi natrag ovaj snijeg i vrati nam naše međunacionalne netrpeljivosti

Europu trese nevjerojatna hladnoća, pa tako i BiH. Danima je žitelje BiH zanimala samo vremenska prognoza, gdje je tko zatrpan, kome je dopremljena pomoć, koja je prometnica raščišćena, u kojoj trgovini još ima brašna ili ulja…

Piše: Vera SOLDO

Danima se, osim malih izuzetaka, „po tom pitanju“ ne oglasi niti jedan „lider“ u BiH. Kao da u zemlju propadoše, kao da te persone nikada ne postojaše. Kao da je i njih same zameo vjetar. Nestade i onih PR priopćenja o mladeži ove ili one stranke, o njihovim „akcijama čišćenja grada“ i „pomaganju onima kojima je pomoć najpotrebnija“. Nitko od njih ne uze lopatu, ne uslika se s njom i ne stavi na službene stranice svoje stranke. Čisto kao dokaz da su društveno korisni ili možda stranački kreativni.
Punih sedam dana BiH je bila u nenormalnom stanju apstinencije – niti riječi o politici. Šok. Nevjerica. Da nije bilo ljudi zatrpanih snijegom bilo bi to pravo olakšanje…

Ali, BiH kao pravi ovisnik, ne može bez svoje „droge“, pa je s prvim naznakama raščišćene jedne putne trake na relaciji Mostar-Sarajevo počelo i staro prepucavanje. Čisto nam je dosadno kad nema političkog glumatanja, prenemaganja i tenzija ovih ili onih.

Zato je dobro da se pomolimo:

Bože,
Uzmi natrag ovaj snijeg i vrati nam naše međunacionalne tenzije – bez njih nam je dosadno i iako si nam dao pamet, ne znamo što bih sa sobom. Zato nam ih, molimo te, vrati.
Bože, evo jedan dan nam je trebalo da Bosna pošalje ralice u Hercegovinu za čišćenje snijega. Vrati i njih što prije gore. Eto, pokazao si nam da možemo normalno, kao ljudi, komunicirati ali ipak ih vrati jer nam je i to nekako nenormalno.

Poslao si nam snijeg da bi nam pokazao kako je samo malo potrebno da svi mirnije živimo, da se ne svađamo (doduše, mogao si nam poslati i manje snijega). Pokazao si nam da nije važno čija je lopata, iz HNŽ-a, Tuzle, Širokog Brijega, Mostara, Sarajeva, Bihaća ili Srebrenice… Sve su iste, svi smo ih međusobno dijelili, svi se isto s njima koristimo: položi – gurni – zagrabi – baci (snijeg).

Pokazao si da Bošnjak u kuću može primiti i nahraniti nevoljne, promrzle putnike Srbe i Hrvate, pokazao si da u Srpskoj mogu čistiti federacijske ralice, a pokazao si i da su se gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Vijeća Mostara Murat Ćorić zajednički zabrinuli o Mostaru, ne zbog Statuta i preglasavanja nego zbog snijega (a možda da ih netko ne bi dobro izgrudvao). Eto, pokazao si da su se svi jednako zabrinuli, a zašto je Mile kazao da je kod njih u RS-u sve u redu, tko zna. Možda si i ti dignuo ruke od njega, ne želiš mu prosvijetliti pamet kao nama, pa ga puštaš da radi što mu padne na pamet.

Pokazao si nam kako vojska BiH istom revnošću, promrzli i bez sigurnih (a niskih) plaća, čiste naše ulice - i u Bosni i u Hercegovini. Pokazao si i da hrvatske i bošnjačke tvrtke zajednički i jako dobro čiste snijeg i u istočnom i u zapadnom Mostaru. Priznamo, čak si pokazao da su Mostarci iz zapadnog Mostara toliko žalili što se Mostarci iz istočnog Mostara smrzavaju jer nemaju struje.

Bože, evo, nismo se svađali punih sedam dana. Ne možemo više biti mirni. Pa kuda to više vodi? Bože, mi se jednostavno, moramo s nekim svađati. S kim ćemo, ako nećemo nas troje – Hrvati, Bošnjaci i Srbi. Mir i razgovor nam je dosadan, nezanimljiv. Ma tko mari za onu "komu je dosadno, on je dosadan".

Zato nas, molimo te, ipak vrati na staro. Da budemo svoji na svome. Ako nećeš, e ne može ni ovo potrajati do u vječnost…na kraju krajeva ide i proljeće. Mi ćemo, kad-tad, opet po starome.

Jedino ako nam, poslije snijega, opet ne pošalješ neku poplavu. Onda bi, možda, prolongirali svađu.

 

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna