Politički jadi mladog kancelara Milanovicha

Predstavnici nekoliko marginalnih strančica na čelu sa vodećim hrvatskim 'marginalcima Božom Ljubićem i Draganom Čovićem poslije sastanka s kancelarom Hrvatske Zoranom Milanovićem kojeg su održali na teritoriju Europske Unije u Mostaru izgledali su pokislo kao kandidatkinja za hrvatskog člana predsjedništva Borjna Krišto na jumbo plakatu kojeg je ispuhala jugovina i po stotinu puta smočila kiša.

Piše: Emil KARAMATIĆ

Samo da vas podsjetim, Borjana je na nekim listopadskim predizbornim jambo plakatima izgledala i kao kućanica u 'šlafrku koja namjerava pobjeći sa mokrih plakata.

E upravo tako kako je ona izgledala na preizbornim jambo plakatima, njen predsjednik je izgledao u stvarnosti po završetku sastanka s kancelarom Milanovićem. Pobjegao je glavom bez obzira, ostavljajući smušenog Željka Koromana da kaže koju pametnu okupljenim novinarima. No, što očekivati od čovjeka kojeg su prekinuli  u kamenoklesarskim poslovima i rekli mu da se malo umije i da dođe na sastanak jer bi i njega takvog kakav je želio vidjeti kancelar Milanović.

U svom skromnom kamenoklesarskom i još skromnijem političkom životu Koroman je postao predsjednikom Hrvatskog pravaškog bloka čiji je on jedini član, te naučio nekoliko jako korisnih političkih riječi kao što su: jednakopravnost, konstitutivnost, ravnopravnost itd, ali nikad nije naučio što uraditi i gdje ih smjestiti

Tako se i ovaj put rame uz rame sa doktorom Ljubićem  pred kapijom EU zalagao za hrvatski narod. Slušajući ih pomislim: jadni mi koji ih moramo pratit i snimati takve budalaštine a još jadnija rulja za koju se bore i koju kako reče Vuk Perišić iz pristojnosti pravnici i sociolozi nazvaše narod.

Nije Čović ispred kapije EU ostavio samo jadnog i 'bidnog kamenoklesara Koromana, ostavio je on i predsjednicu i jedinu članicu HSS-a Ljiljanu Lovrić kojoj je najveći problem bio naći također napuštenu predsjednicu i jedinu članicu HSP-a Hereg Bosne Vesnu Pinjuh i totalno pogubljenog predsjednika i također jedinog člana HKDU Ivana Musu.

Na kraju je potpuno sažvakan pred novinare izašao Božo Ljubić i vjerovali ili ne, rekao je, opet je rekao da će se zalagati za prava Hrvata. Ponovio bi on to možda desetak puta da ga nisam prekinuo s pitanjem oko rekonstrukcije Vlade FBiH. Ljubić je samo tihim glasom odgovorio da o tome nisu razgovarali s Milanvićem. Međutim prava istina je da kancelar Milanović ni njemu ni Čoviću nije dao spomenuti riječ „rekonstrukcija“.

Kancelar Milanović se obratio i mostarski studentima , održao je predavanje od kojeg je jedino bilo gore izlaganja rektora Mjstorovića koji je Milanovićevu posjetu nazvao zahvatom. Kirurški nije, ali politički jeste.

Po prvi put u desničarsku domoljubnu jazbinu ušuljao se jedan liberal ljevičar i održao predavanje. Sve je bilo isto kao kad su na ovo mjesto dolazili hadezeovi kancelari domoljubi poput Ive Sanadera. Paradu polaganja vijenaca vodio je vječiti grobar voditelj Veselko Čerkez.

U prvom redu na lijevoj strani sjedili su zaljubljenici u lik i djelo Franje Tuđmana dok su na desnoj strani sjedili desničari koji se do te mjere trzaju bježeći iz vlastite kože da ni sami više ne znaju što su.

Između rektora Majstorovića i kancelara Milanovića sjedila je dekanica Filozofskog fakulteta Slavica Juka koja je cijelo vrijeme kancelarovog govora potvrdno klimala glavom. Samo neupućeni bi pomislili da je razumjela o čemu je kancelar pričao.

Doduše nije zamjeriti dekanici, naprosto iz jednog razloga, jer ni kancelar se vele ne razumije u ono o čemu je informirao mostarske studente, a još manje se razumije u složenost društvenopolitičkih odnosa u BiH. Rezultat njegova ne poznavanja političke slike naše zemlje dovele su ga u poziciju da na trenutke osim što nije imao što reći još i izgleda kao vrhovnik Dragan Čović kad je napokon shvatio da od rekonstrukcije Vlade F BiH neće biti ništa.

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna