Zašto su zabranili selfieje na crvenom tepihu u Cannesu?

Počeo je 71. Međunarodni filmski festival u Cannesu. Francuski grad ponovno na desetak dana postaje svjetska metropola filma, a festival se otvara dramom iranskog redatelja Asghara Farhadija "Everybody Knows".Predsjednica žirija ove godine je Cate Blanchett, koja je predstavila i većinski žensku ekipu koja će odlučivati o dobitniku ili dobitnici Zlatne palme. Osim nje kao predsjednice, u žiriju su Ava DuVernay, Kristen Stewart, Lea Seydoux i Khadja Nin.

"Naravno da bih voljela vidjeti više žena u službenoj konkurenciji. Nadam se da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti. Ali, imamo to što imamo", rekla je Blanchett, referirajući se na činjenicu da su u konkurenciji od 21 filma samo njih tri režirale žene - Nadine Labaki, Eva Husson i Alice Rohrwacher. Inače, u cijeloj povijesti filmskog festivala dosad je samo jedna redateljica dobila Zlatnu palmu, Jane Champion za "Piano" 1993. godine.

Cijeli festival ove godine fokusirat će se na goruću temu, a to je problem seksualnog zlostavljanja u industriji. Tako su organizatori u suradnji s francuskom vladom otvorili telefonsku liniju na kojoj svi mogu prijaviti seksualno zlostavljanje, a postoji i mail na kojem se može učiniti isto.

U subotu će crvenim tepihom prošetati stotinu žena kako bi skrenule pozornost na svoju prisutnost u filmskoj industriji.

"Želimo držati korak sa svijetom koji se mijenja. Ne mijenja se samo filmski festival u Cannesu - cijeli svijet se promijenio. Film je oduvijek bio u rukama muškaraca. Bit će sve više redateljica i općenito žena u industriji u našoj budućnosti", rekao je direktor festivala Thierry Fremaux.

On je također zaslužan za zabranu selfieja na crvenom tepihu. Naime, smatra da su oni "trivijalni i groteskni" pa tako svatko tko pokuša uslikati selfie na crvenom tepihu riskira da ga pristojno udalje s istog.

Fremaux je branio i svoju odluku da iz službene konkurencije izbaci Netflixove filmove jer je streaming servis odbio distribuirati svoje radove u francuskim kinima. Prošle godine Netflix je u konkurenciji prikazao dva filma, "Okja" i "The Meyerowitz Stories".

Na festivalu od ove godine više neće biti ni jutarnjih prikazivanja filmova koji tu večer imaju svjetsku premijeru kako bi se izbjegle (loše) kritike i prije prvog prikazivanja.

Ove se godine u Cannes vraća danski redatelj Lars von Trier, koji je 2011. izbačen s festivala nakon što je na konferenciji za medije izjavio kako "suosjeća s Hitlerom i razumije ga". Ove godine dolazi s filmom "The House That Jack Built", unatoč prošlogodišnjim optužbama pjevačice Bjork da je poticao seksualno uznemiravanje na snimanju filma "Dancer In The Dark", koji je pobijedio u Cannesu 2000. godine.

Dva redatelja čiji su filmovi u službenoj konkurenciji neće se pojaviti na francuskoj rivijeri.

Kirill Serebrennikov u kućnom je pritvoru zbog korupcije te ne smije izaći iz Rusije, a u konkurenciji mu je film "Ljeto". Navodno se radi o političkoj odluci ruske vlade, koju je Serebrennikov često javno kritizirao.

Iranski redatelj Jafar Panahi dobitnik je Zlatne palme iz 1995. godine za svoj prvijenac "The White Balloon", a iz Irana ne smije izaći od 2010., kada su ga vlasti optužile za širenje propagande protiv Islamske Republike i udruživanje s namjerom počinjenja zločina protiv državne sigurnosti.


(Izvor: 100posto.hr)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna