Daniela Škegro i Žana Alpeza predstavile knjige u Sarajevu

U Sarajevu su protekli tjednan predstavljene dvije knjige 'Ja sam taoc tvojih želja' Daniele Škegro i 'Izopačeno čovječanstvo' autorice Žane Alpeza.Sarajevskim ljubiteljima pisane riječi Emir Cocalić predstavio je 'Ja sam taoc tvojih želja', dok je Jasminka Susmel predstavila 'Izopačeno čovječanstvo'.

"Kada govori o svojim citatima ne podliježe konveciji, svaka mudra misao ima mnogostruku poruku za čitatelja. "Ja sam taoc svojih želja", knjiga je čovjekovog senzibiliteta, svojevrsna opomena ljudskom karakteru na nedostatke koje treba izbjeći ili popraviti. Daniela Škegro pripada skupini aforizmičara za koje ćemo u doglednoj budućnosti zasigurno još čuti. Svojom jedinstvenom pojavom i stilom odudara od ostalih autora, dubokoumnost njezinih izreka govori o izgubljenom vremenu koji ima ponovno doći pred okrilje stvarnosti", napisao je profesor Ivan Vrljić u svojoj recenziji.

"Autorica pokušava u nekim svojim kolumnama ne samo opisati stanje i prikazati nam ljude koji na različite načine pate, nego ući i u strukturu grijeha i zla, dakle, odgovoriti na pitanje kako je sve to moguće i koji su zapravo korijeni zla", navodi se između ostalog u recenziji fra Roberta Jolića za knjigu "Izopačeno čovječanstvo".

"To su ujedno i najljepše stranice njezine knjige, no opet to nisu prazne riječi, nego ona govori iz vlastitog iskustva, točnije iz vlastitog zauzimanja za te skupine... Toliko ustrajno žigoše one koji zapravo prouzročuju bol i nesreću drugima, kao i pojave koje su nerijetko postale gotovo normalne, a zapravo su čista degradacija iskonskog Božjeg čovjeka. Izopačeni su oni koji iskorištavaju svoje radnike, oni koji svoje pozicije koriste, ne za zajedničko dobro nego za privatne džepove i probitke. Ono što autoricu posebno užasava je posvemašnji primitivizam, veoma je simpatičan opis "seljačina", primitivaca koji su nešto zaradili, ili prije stekli kriminalnim metodama, a sada se "pušu", misle da mogu kupiti sve za novce", piše u njegovoj recenziji na 'Izopačeno čovječanstvo'.

'Izopačeno čovječanstvo' skup je kolumni autorice koje govore o ljudskim slabostima, problemima zla, lažima, ljudskog licemjerstva iz primjera svakodnevnog života.

 

 

O autoricama:

Žana Alpeza je iz mjesta Ledinac, Grude. Dobitnica je nagrade za najbolju biznis ideju u 2012. godini odInterventnog fonda za žensko poduzetništvo BiH, te dobitnica je nagrade za filantropiju za 2014. i 2015 kao jedina žena u Hercegovini od The Balkan Trust for Democracy, EU, i Catalyst Foundation.


2013. godine je osnovala socijalno poduzetništvo u Zapadnohercegovačkoj županiji. Predsjednica je udruge "Pravi Put" od 2015. godine, i radi na segmentima edukacija, podrške, umrežavanja. Udruga radi na području čitave BiH, te s europskim državama kao što su Švicarska, Srbija, Makedonija, Hrvatska, itd. kroz razne projekte za mlade, za poslodavce, osobe s invaliditetom, i slično. Udruga je u zadnje tri godine organizirala više desetaka konferencija, seminara, radionica i okruglih stolova u BiH. Ideje i projekti su podržani od Švicarske I-Platforme, Vlade Republike Hrvatske, Austrije, itd.


Mentorica je u Razvojnoj agenciji Zapadnohercegovačke županije "Herag" na području strategija i planiranja tržišta.
Zadnje dvije godine piše kolumne za web portale u Srbiji, Hrvatskoj i BiH.

Daniela Škegro rođena je u Mostaru. Kantautorica, pjevačica, književnica i spisateljica. Višestruko nagrađivana na Međunarodnim festivalima zabavne glazbe. Dobitnica Grand Prix-a na Međunarodnom festivalu poezije. Autorica prve navijačke himne
malonogometne reprezentacije Hrvatske. Neki od njenih citata su objavljeni u Balkanskom zborniku. Kolumne su objavljivane na mnogim portalima zemalja u okruženju i Njemačke.

 Izdala je tri knjige: 'Ja sam taoc svojih želja', 'Samo žena' i 'Moja Hercegovina'.

Finalistica je Večernjakove domovnice 2018 godine u kategoriji pjevačice, gdje se birao najpopularniji Hrvat izvan Hrvatske (uključujući Austriju, Njemačku, Švicarsku...).


(Republikainfo.com/Hercegovina.info)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna