U Mostaru otvorena 'Svjetlost Juga i Sjevera'

U okviru „Mostarskog ljeta 2018“, u Centru za kulturu Mostar održana je foto-izložba pod nazivom „Svjetlost Juga i Sjevera“, autora Faruka Kajtaza. Izložba se bavi motivima dva grada na različitim dijelovima Europe. Radi se o fotografijama Mostara i glavnog grada Švedske - Stockholma.„Izložba je moj pokušaj da ispričam svoju verziju priče o dva grada, Stockholmu i Mostaru. Pokušaj sagledavanja jedne kulturološke vizije Europe, sjevera i juga, Baltika i Mediterena, te da se ukaže na sve različitosti, ali i sve sličnosti koje vežu naizgled dva udaljena dijela Europe. Smatram da je Europa područje velikih različitosti i da je to mjesto potencijalno velikog suživota i razmjene ideja, pogotovu na području kulture. Mislim da su i Mostar i Štokhoklm primjeri na kojima se može učiti suživot, dva mjesta koja su naizgled potpuno različita, ali mislim da dijele tu zajedničku ideju multikulturalne Europe“, kazao je Faruk Kajtaz, autor izložbe „Svjetlost Juga i Sjevera“.

Faruk Kajtaz je dugogodišnji novinar i urednik, a već se desetak godina bavi digitalnom fotografijom. Izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva objavila je njegov foto album "Mostar - Old town". Izložba fotografija "Svjetlost Juga i Sjevara" je njegova prva samostalna izložba.

„Nakon što sam napravio nekoliko tisuća fotografija, shvatio sam da posjedujem materijala od kojeg bi se mogla napraviti jedna izložba. Obzirom da sam u posljednje vrijeme često boravio u Stockholmu shvatio sam da postoji ideja koja bi se mogla povezati i uvezati kroz tu europsku priču i multikulturnu priču Europe bez granica. Plod svega toga je ova izložba", pojašnjavaautor izložbe.

O utiscima, nakon pregledanih fotografija, kazao nam je prisutni Mostarac, Darko Dodik.

„Ono što sam ja vidio u tim fotografijama, to su snažne emocije autora koje je prenio na taj dokument. Ova izložba je dokaz da je fotografija medij koji najbrže i najbolje prelazi granice", komentirao je Dodik.

Posjetitelji su naprije uživali u kratkom videu, kojeg je autor pripremio za svečano otvaranje. Pomoć u realizaciji video clipa pružili su Mirsad Behram i Senad Kajić. Izložbu je prepoznalo i Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u BiH.
Veleposlanik Anders Hagelberg nije bio u mogućnosti sudjelovati na otvorenju, ali je uputio svoju poruku podrške, koju je pročitala novinarka Radija gradska mreža Senada Malanović. Nakon obraćanja autora, svi posjetitelji imali su priliku i čuti autorovu poemu na bosanskom i na engleskom jeziku, a koja nosi isti naziv kao i večerašnja izložba kojoj je posvećena.

 

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna