U subotu potpisivanje ugovora o dodjeli Napretkovih stipendija za akademsku 2018./2019. godinu

Potpisivanje ugovora o dodjeli Napretkovih stipendija za dodiplomske i postdiplomske studije iz Napretkovog fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ za akademsku 2018./2019. godinu s ovogodišnjim dobitnicima stipendija bit će upriličeno u subotu, 13. travnja 2019. godine u 11 sati u Napretkovom klubu Lira u Sarajevu, u ulici Pehlivanuša bb.U akademskoj 2018./2019. godini HKD Napredak stipendira ukupno 31 studenta. Stipendije za prvu godinu studija u iznosu od 1.000,00 KM dobilo je 5 brucoša. Napredak stipendira i 18 studenata viših godina studija koji nisu apsolventi, nisu ponavljali godinu i nemaju 27 godina života. Ova stipendija iznosi 2.000,00 KM. Iznos stipendije za poslijediplomske studije iznosi 3.000,00 KM za godinu dana a pravo na ovu stipendiju ostvarilo je 6 studenata. HKD Napredak dodjeljuje i 2 stipendije iz Podfonda Irena Kozarić za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili studentima koji se nalaze u posebno teškoj socijalnoj situaciji i iznos stipendije za godinu dana iznosi 2.000,00 KM.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić,  Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.

Nekoliko godina nakon obnove rada Napretka, točnije 1995. godine, uvidjela se potreba za osnivanjem Fonda za stipendiranje kako bi se i u onim novim vremenima pomoglo vrijednoj mladeži.

Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Do sada je Fond, ali i Napretkove podružnice, podijelio više od 2800 stipendija i potpora redovnim studentima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Sredstva za Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog se osiguravaju putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak. /Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna