„Hercegovački plodovi Mediterana“

  Manifestacija „Hercegovački plodovi Mediterana“ održat će se početkom jeseni, kao i svake godine do sada, u prostorijama školske sportske dvorane Stolac.

 

Ovo je već dvanaesta po redu sajamska manifestacija, koja je postala tradicionalna. Točno održavanje predviđeno je za 4. i 5. listopada. U središtu održavanja, kao što sam naziv kaže, bit će šipak-nar, smokva i maslina te njihove prerađevine.

Sajamska manifestacija „Hercegovački plodovi Mediterana“ od samog početka za cilj ima učiniti vidljivima i dostupnima kupcu plodove mukotrpnog rada, koji traje kroz cijelu godinu.


Proteklo desetljeće održavanje manifestacije donijelo nam je značajno iskustvo, ali i određene uspjehe trajnih vrijednosti, koje će mladi nastaviti, ali i obogaćivati novim sadržajima. Prije svega, dali smo poticaj i pokretačku snagu za sadnju mnogih malih i velikih plantaža šipka-nara, smokve i masline, što je i bio cilj na samom početku naših aktivnosti.

Uz pomoć stranih donatora nabavili smo liniju za preradu maslina s našeg područja, ali i drugih lokacija Hercegovine, što korisnicima omogućava pravovremenu preradu maslina u ekstradjevičansko ulje. Također, izgradili smo hladnjaču zapremine 110mᶾ, nabavili univerzalnu sušnicu, električne tresače za berbu maslina, itd. Sva oprema je u funkciji, no malog kapaciteta, pa nam je u narednim godinama jedan od prioriteta proširenje kapaciteta.

Ove godine sajam je dobio jednu potpuno novu vrijednost. Naime, organizator je zajedno s drugim organizacijama, stvorio pretpostavku kako bi u ovom dijelu Hercegovine mogla zaživjeti simbioza naših poljoprivrednika i turističkih organizacija kroz agroturizam.

Djelujemo u suradnji sa stručnim turističkim ustanovama, a sve s ciljem ostvarenja kvalitetnog profita za uložen rad i bolji život. U tom smislu sa zadovoljstvom najavljujemo konferenciju „Uloga mediteranskih kultura u razvoju turizma Hercegovine“. Konferenciju će otvoriti dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta dr.sc. Ivan Ostojić i ravnateljica JU Radimlja mr. sc. Maja Lopin. Na konferenciji će se razmatrati sljedeće teme:

1. Predstavljanje projekta mediteranske prehrane „When Brand Meets People“ - prof. dr. Jurica Primorac s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru;


2. „Hercegovina kao jedinstven brand“ - Stjepan Primorac, voditelj Turističkog klastera Hercegovina, predsjednik Udruge za turizam Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine i direktor hotela Bigeste iz Ljubuškog;


3. „Primjeri dobre prakse razvoja turističkih destinacija Hercegovine“ - Ana  Soldo, pomoćnica ravnatelja Ureda Vlade ZHŽ za europske integracije za planiranje razvitka.


Organizatori sajma pozivaju sve zainteresirane za stručni razgled grada Stoca kako bi se svi što više upoznali s njegovim povijesnim, prirodnim i kulturnim bogatstvom. Nakon obilaska grada, slijedi povratak na sajam gdje će se na štandu Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta održati predstavljanje projekta „When Brand Meets People“ o značenju i upotrebi mediteranskih kultura. Učenici Srednje škole Stolac, smjer Ugostiteljstvo i turizam, će pod vodstvom prof. Andree Perić pripremiti i prezentirati jela vezana za temu mediteranskih kultura.


Sajam je organiziran kako bi bio zanimljiv svim generacijama. Stariji će imati priliku okusiti svu raskošnu paletu kvalitetnih prerađevina od šipka, smokve, masline, kao i puno drugih mediteranskih artikala s našeg područja, ali i susjednih država. Za mlade je spremna, pored ostaloga, kvalitetna ponuda zabave, a za najmlađe nezaboravna vožnja vlakićem kroz Stolac.


Pozivamo sve zainteresirane koji žele biti izlagači na sajmu, da se obrate na kontakt:
Tel/fax 036 853 159
Mob: 063 353 688
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Glavni organizatori sajma su:
Udruga Hercegovački plodovi Mediterana
Javna Ustanova Radimlja
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Općina Stolac

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna