100. Šantićeve večeri poezije

U Mostaru u nedjelju, 6. listopada, otvaraju se 100. Šantićeve večeri poezije, a u organizaciji Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva „Gusle“.Manifestaciju će otvoriti srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je i generalni pokrovitelj.

Predsjednik ovog odbora Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da će manifestacija trajati mjesec dana i da će biti održavana na više mjesta u gradu Mostaru, ali i u Nevesinju i Banja Luci, te da je program raznovrstan i dostojan ovog velikoj jubileja.

Ona je naglasila da će ovogodišnje večeri biti otvorene svečanom akademijom koja će biti održana u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, koja je još uvijek u obnovi, kao i srpska zajednica u gradu na Neretvi sa svojom kulturom i baštinom.

„`Prosvjeta` je zajedno sa mostarskim kazališnim kućama Narodnim pozorištem i Hrvatskim narodnim kazalištem, te banjalučkim Narodnim pozorištem Republike Srpske uradila predstavu `Što te nema`, koju je, prema tekstu Marijane Aracki iz Beograda, režirao poznati beogradski glumac i redatelj Erol Kadić. Tako smo na simboličan način povezali Mostar, Banja Luku i Beograd, šaljući time poruku da je naš cilj povezivati umjetnike, pjesnike i pozorišne kuće, ali, prije svega, ljude, narode i gradove“, istaknula je Bjelica Šagovnović.

Program

6. listopada - u Šantićevom parku u 16.30 sati bit će položeno cvijeće na spomenik Aleksi Šantiću, u 17.00 sati najavljeno služenenje pomena na groblju Bjelušine, a u 18.00 sati počinje svečana akademija u Sabornoj crkvi Svete Trojice.

8. listopada - U Vladičanskom dvoru u 19.00 sati je predstavljanje knjige „Zanatski dom“, autora Đorđe Sladoja

9. listopada - u 19.00 sati u Vladičanskom dvoru pjesnička večer dobitnika Književne nagrade „Aleksa Šantić“.

10. listopada u 19.00 sati u Vladičanskom dvoru u Mostaru planirano je predstavljanje knjige „Gledajmo se u oči“, episkopa diseldorfskog i cijele Njemačke Grigorija.

11. listopada - premijera predstave 'Što te nema' u 20.00 sati u Narodnom pozorištu Mostar

15. listopada - u 20.00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostar predstava 'Što te nema'

16. listopada - otvaranje izložbe slika 'Izabrana djela iz legata Save Neimarevića' u 19.00 sati u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača

18. listopada - u 20.00 sati u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banja Luci predstava 'Što te nema'

19. listopada - u 19.00 sati u Vladičanskom dvoru u Mostaru bit će održana večer posvećena akademiku Svetislavu Mandiću

20. listopada - u 19.00 sati u Kulturnom centru 'Nebojša Glogovac' u Nevesinju večer pod  'Nevesinje – druga Šantićeva kuća'

21. listopad -  u 19.00 sati u Vladičanskom dvoru planirana je promocija knjige „Nemanjići“ Duška Lopandića i kartofilska izložba „Mostar u vrijeme Alekse Šantića“

22. listopada - u 19.00 sati u Centru za kulturu Mostar izložba slika 'I sam si pesma' Rajne Krulj

26. listopad - Predstavljanje monografije '100. Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada Aleksa Šantić', autora Radivoja Krulja u hotelu „Mostar“

29. listopaf - u 19.00 sati u Vladičanskom dvoru planirana je večer pod nazivom 'Gimnazijalci Šantiću', u režiji mostarskih gimnazijalaca i učenika Koledža ujedinjenog svijeta.

6. studenog - U 19 sati u Vladičanskom dvoru svečanost zatvaranja jubilarnih Šantićevih večeri poezije s dodjelom 'Prosvjetine' stipendije 'Vladimir Ćorović' i poetskom večeri Ljubivoja Ršumovića, te otvaranjem 'Prosvjetine' Škole srpskog jezika, povijesti i kultureKomentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna