National Geographic: Mostar je TOP destinacija u 2020.

Urednici i istraživači National Geographica izabrali su 25 najuzbudljivijih odredišta, najboljih turističkih destinacija, koje preporučuju da bi ih u 2020. godini vrijedilo posjetiti. Na samo vrhu, prvi na ovom impozantnom popisu je - Mostar. Mostar kao jednu od najzanimljivijih svjetskih destinacija izabrala je Barbera Bosma, glavna urednica, Nat Geo Travel Nizozemska.Mostar se našao 'rame uz rame' sa, primjerice, Nacionalnim parkom Grand u Arizoni, Tasmaniji u Australiji, Provincijom Mendoza u Argentini, hramovima Maya u Guatemali, Göbekli Tepe u Turskoj, nevjerojatnim Maldivima, hramovima i grobnicama drevnih egipatskih kraljeva itd.

Zašto i kada 'uzeti torbu i krenuti' baš u Mostar, National Geographic odgovara: 

Zašto ići sada: Obilježite 25 godina mira

Što treba znati: Djelomično uništen tijekom rata u BiH (1992. - 1995.), s bogatom poviješću, Mostar i dalje nosi ožiljke prošlosti. Brojne građevine u Starom gradu, koje datiraju iz Osmanskog vremena iz 15. stoljeća, obnovljene su ili restaurirane tijekom posljednjih 25 godina otkako je Daytonski mirovni sporazum uspostavio relativno mir na zapadnom Balkanu. Lutajte unaokolo i proći ćete kroz novouređene stanove pored zgrada probijenih rupama od metaka. Domaći i međunarodni umjetnici redovito ukrašavaju napuštene zidove zgrada. Najosjetljivija slika mira u Mostaru je Stari most iz 16. stoljeća, obnovljen 2004. godine. On povezuje zapadnu stranu s većinskim kršćanskim, hrvatskim stanovništvom i istočnu stranu s pretežito muslimanskim, bošnjačkim stanovništvom.

Kada krenuti: svibanj
Kako: Posjetite Mostar u sklopu 12-dnevnih Nat Geo ekspedicija "Otkrijte Balkan", koje se nude u partnerstvu s G Adventures.


Koje su TOP destinacije za 2020. po izboru National Geographica pogledajte na National Geographic
/Republikainfo.com/

Gdje se nalaze čak 74 potencijalna nalazišta nafte i plina u BiH - Hercegovina leži na crnom zlatu, a ništa manje i Posavina i TŽ

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH za Dnevni list je kazao da javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina još nije raspisan, ali da se to očekuje do kraja godine. Po gustoći potencijalnih lokacija za istraživanje stječe se dojam da skoro cijela Hercegovina leži na crnom zlatu, a u F BiH istraživati će se ukupno 74 točke,  Dnevni list donosi točne lokacije potencijalnih nalazišta.

Opširnije...

Registar branitelja otvara 'Pandorinu kutiju': U oružanim snagama civilne žrtve Srebrenice, heroji i zločinci

Tijekom procesa protiv Radovana Karadžića u Haagu i provjerom matičnih brojeva civilnih žrtava otkriveno da danas njihove obitelji primaju vojnu mirovinu. Naime, ove nedosljednosti oko braniteljskih prava mogu pomoći nekadašnjim političkim i vojnim vođama Srba,  Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, u dokazivanju da u BiH tijekom rata nisu ubijali civile, nego ratovali protiv vojnika. Toj tezi u korist upravo ide i objavljeni Registar branitelja, odnosno, pripadnika oružanih snaga, što može imati nesagledive posljedice, piše Dnevni list.

Opširnije...

PAPIRNATI TIGROVI Ratovao svaki treći Hrvat ili Bošnjak

Dok papirologija pokazuje da je svaka hrvatska i bošnjačka obitelj dala najmanje po jednog branitelja, o vrlo lošoj brojnosti ljudstva, „tatinim sinovima“ koji izbjegavaju mobilizaciju, „gemišterskom ratovanju“ i brojnim dezerterima,  apeliraju tadašnji zapovjednik Operativne zone Jugoistočna Hercegovina, brigadir Miljenko Lasić Mića i pukovnik  Željko Glasnović, zapovjednik Brigade 'Kralj Tomislav', piše Dnevni list.

Opširnije...

BIH PRED 'UNAZAĐIVANJEM' Francuska traži oštriji pristup prema proširenju EU

Francuska zahtijeva od zemalja članica Europske unije (EU) promjenu pristupa prema procesu proširenja, koja će se odraziti ne samo na zemlje koje su na čekanju, već i na zemlje koje su duboko u pristupnom procesu.

Opširnije...

Zašto je Nobel austrijskom piscu Peteru Hadkeu izazvao buru na Balkanu

Austrijanac Peter Handke dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. No, ovakva odluka Komiteta za književnost Švedske akademije znanosti bila je povod burnih reakcija u BiH. No, reakcije se ne zaustavljaju samo u BiH, nego se proširuju i prema susjednoj Srbiji, do Kosova, a pristižu i iz cijelog svijeta.

Opširnije...

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna