ČISTA KATASTROFA Što je rekao profesor Lasić o Čovićevom i Erdoganovom počasnom doktoratu

Profesor Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić za BHRT komentirao je dodjelu počasnog doktorata od strane Sveučilišta u Zagrebu članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjedniku HDZ-a BiH. Prof.dr.sc. Mile Lasić osvrnuo se i na protivljenje profesorice tog sveučilišta Đurđice Čilić, ali i na dodjelu počasnog doktorata predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu od strane Internacionalni univerziteta u Sarajevu (IUS), a tijekom njegovog boravka u Sarajevu prošlog vikenda.

 

"Čista katastrofa"

"U slučaju ljudi, autora mnoštva knjiga kao što je to slučaj s pokojnim njemačkim kancelarom Heinrich Waldemar Schmidt, riječ je zapravo o počasti kojima sveučilišta ili univerziteti čine uslugu sebi jer se kite ugledom tih ljudi. U slučaju balkanskih neprilika provincijskog mentaliteta kada se doktorati dodjeljuju tek tako, dakle bez ikakvih zasluga ili uz posve pogrešna objašnjenja kakvo je bilo u slučaju člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda u BiH Dragana Čovića, prilikom dodjele doktorata na starom i uglednom Sveučilištu u Zagrebu gdje je kazano da ga se nagrađuje za njegov doprinos u usmjeravanju migracijskih tokova u pravcu Hrvatske, čime se popravila migracijska slika u Hrvatskoj - riječ je o čistoj katastrofi koja će se uzimati za primjer kako se to ne smije raditi.

U pravilu se na Balkanu, u postjugoslavenskim zemljama radi o trange-trange uslugama, dakle političara koji glume da su državnici, a to nisu i sveučilišta koja su duboko provincijalizirana i utoliko mi je žao što je jedno od najstarijih sveučilišta u regiji, Sveučilište u Zagrebu, ovo uradilo što je uradilo".

 

"Zar smo zaista pogubili sve kriterije"

"Dakle, htio bih reći vodimo računa tko dodjeljuje, ponekad se radi o zaista krasnoj gesti kojom se čini počast onome kojem se dodjeljuje i samom sebi i u slučaju postjugoslavenskih zemalja, zastanimo i zapitajmo sešto se ovo radi. Zar smo zaista pogubili sve kriterije, u vremenima 'fake news', 'post-truth' eri, lažljivih politika i političara i provincijskom mentaliteta koji je ovladao univerzitetima i sveučilištima".

 

"...bivši avio-mehaničar u Sokolu - to, jednostavno, nije točno"

"Prvo, potrebno je imati hrabrosti poput profesorice Čilić pa kazati to što je moralo biti kazano. Drugo, u pojedinim reakcijama potom, uključivo uvaženog kolege Pavičića, bespotrebno su se dometnule neke atribucije poput one da se radi o bivšem avio-mehaničaru u Sokolu. To jednostavno nije točno. I treće, treba se čuvati pretjeranih euforija, kako sa slavljenjem ovog čina, tako i njegovim apriornim omalovažavanjem. Kao i uvijek potrebna nam je umjerenost te javna riječ, objektivna i odmjerena, koje je sve manje".

 

Ipak nije ista težina zagrebačkog i sarajevskog počasnog doktorata

"Utoliko bi i ova javna riječ trebala doprinijeti demokratizaciji samog postupka kako se ne bi ponavljalo da se mimo ustaljenih procedura i dobrih običaja u svijetu manipulira počasnim doktoratima, bilo da se radi o dodjeli počasnog doktorata u Zagrebu ili onoga u Sarajevu, pri čemu se mora biti objektivan pa kazati da to nema istu težinu jer se u prvom slučaju radi o vjerojatno najuglednijem sveučilištu na ovim prostorima, a u drugom se radi o jednoj turskoj instituciji na tlu BiH, dakle privatonome sveučilištu u Sarajevu.

Dakle, oprez dragi moji kao i uvijek. Objektivno i odmjereno, pa ćemo valjda, korak po korak, naučiti ponašati se kako se već ponaša javnost, kako se ponašaju sveučilišta i kako se dodjeljuju počasni doktorati u civiliziranom svijetu".

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna