Gradonačelnik Novalje kaže da engleske bande na Zrće dolaze da bi partijanerima dilali legalnu drogu

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo danas je rekao da je zgrožen, ne samo ubojstvom koje se na popularnoj plaži Zrće dogodilo u srijedu rano ujutro, već i s općim problemom raspačavanja droga gradom, kojem se mora stati na kraj. Podsjetimo da je u obračunu dviju bandi dilera nožem ubijen 26-godišnjak iz Velike Britanije, što je ponovno u fokus stavilo pitanje o sigurnosti popularnog odredišta za turiste i građane, piše Jutarnji list.- Poznato je da unazad najmanje nekoliko godina bande engleskih dilera posjećuju otok ljeti da bi dilali drogu partijanerima koji dolaze iz cijelog svijeta - kaže gradonačelnik Novalje Dabo.

Specifičan problem pritom su, objašnjava Dabo, ampule i baloni helija koje se udišu, čime se mladi drogiraju, no one nisu ilegalne jer ne spadaju pod droge.

- Jako je važno da se te ampule i korištenje plina proglase ilegalnim - apelira Dabo.

Zanimljivo je da se na trend ambula i balona upozoravalo i ranije. Dileri u balone, naime, aparatom za šlag utjeruju plin i prodaju ga publici na partijima, a takva sredstva su u Britaniji zabranjena, za razliku od Hrvatske. To je razlog više zašto upravo strani, u prvom redu engleski dileri, koriste ovu priliku i "svojima" prodaju opasna sredstva.

Radi se o dušikovom oksidu, plinu koji je u uporabi u ugostiteljstvu i medicini. Nakon udisanja, plin izaziva euforiju, opuštanje i halucinacije. Obično se prodaje u malim metalnim spremnicima, iz kojih se pomoću raspršivača preoblikuje u “balon”. Među zdravstvenim problemima koje uzrokuje su sniženje krvnog tlaka, nesvjestica pa i srčani udar.

Kako se u maloprodaji prodaju po cijeni od tridesetak kuna za kutiju s deset ampula, za balon plina dileri naplaćuju oko sto kuna.

Novalja već izdvaja velika sredstva u sigurnost tijekom turističke sezone, naglašava Dabo. Svaki dan stotine zaštitara i policije zaduženo je za red, a pojačana je i aktivnost tajnih službi.

Dodajmo da je ministar Davor Božinović jutros na izvanrednoj press konferenciji objavio da je osumnjičenik za ubojstvo državljanina Velike Britanije kraj kluba Kalypso uhićen u Zračnoj luci Split.


 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna