​Nacionalnost - k.... od ovce i na njemu zvonce: Fejzić već drugi mandat "zanoćio" kao Hrvat i "osvanuo" u Federalnom parlamentu

Fejzić je i u prošlom mandatu bio izaslanik iz reda Hrvata i to ispred Strane dijaspore BiH, a ovaj "hrvatski" mandat predstavlja stranku Goraždanska priča. Sličan slučaj kao kod Hercegovca Gorana Opsenice koji tvrdi da je Hrvat i kao takav odradio je ministarski mandat u Vladi HNŽ-a ispred HDZ-a BiH, ali se na kandidacijskoj listi za posljednje izbore izjasnio kao Srbin i preuzeo je mandat ispred srpskog naroda u federalnom parlamentu. Međutim, ima i brojnih, sličnih "devijacija" - primjerice, Zora Dujmović (kao Srpkinja) izabrana je u Dom naroda Parlamenta FBiH iz HDZ-a BiH. Ona je kao ministrica iz te strane odradila i mandat u federalnoj vladi.Zastupnici u Skupštini Bosansko-podrinjske županije Goražde tajnim glasanjem na izvanrednoj sjednici izabrali su izaslanike u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Iz Kluba Bošnjaka izabran je Nijaz Musić (SDA), iz Kluba Srba Daliborka Milović (Liberalna stranka), a Hrvata Edim Fejzić (Goraždanska priča) dok je Sejad Tatarin izabran iz reda Ostalih (Goraždanska priča).

Glasanje je obavljeno u okviru svakog od klubova naroda.

Četvrta izvanredna sjednica Skupštine održana je na inicijativu grupe od 13 zastupnika SDA, LS-a, Stranke za BiH te po jednog poslanika SBB-a i Goraždanske priče koji čine parlamentarnu većinu.

Za punu implementaciju izbornih rezultata u BPŽ Goražde predstoji nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine započete u prosincu prošle godine na kojoj bi trebali biti formirani klubovi naroda i izabrano rukovodstvo skupštine ove županije, a potom i izvršna vlast BPŽ Goražde.a

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna