Ako misliš rađati, seli preko Žovnice

  Prava rodilja u Bosni i Hercegovini su već odavna neujednačena i različita od županije do županije. Međutim, zanimljivo je da su ona nejednaka i u Hercegovini, pa je primjerice majkama Mostara, Čapljine, Čitluka, Stoca… kad rode drugačije/gore nego Širokobriježankama il' Gruđankama il' Ljubušankama. Kao prvo, Široki Brijeg, Ljubuški i Grude svoje rodilje podupire s 500 km, dok Mostar, Čapljina i Stolac svoje ne, a i na razini Županije pravo je drugačije.Za svako novorođeno dijete na području Zapadnohercegovačke županije isplaćuje se jednokratna novčana potpora za opremu u iznosu od 300 KM za žene majke koje su u radnom odnosu, a 500 KM za žene majke koje nisu u radnom odnosu, potvrdili su za Hercegovina info iz Ministarstva zdravstva ZHŽ-a. To bi u praksi značilo da ako si nezaposlena majka iz Širokog, Gruda ili Ljubuškog, odmah po rođenju djeteta dobiješ 1000 maraka za opremu bebe, 500 od grada/općine, a 500 od županije.


Nemaju za rodilje


U HNŽ-u nezaposlene rodilje i općenito rodilje od općina i gradova nemaju ništa, a i Županija ne isplaćuje više jednokratnu pomoć za svako novorođeno dijete. Trenutačno jednokratna novčana pomoć u HNŽ-u iznosi 400 km, no nećete ju ostvariti ako ne ostvarujete i pravo na dječiji dodatak. I tu je kvaka.

Dječiji dodatak iznosi svega 25 km po djetetu, nužna je poprilično obimna dokumetacija za njegovo ostvarivanje, a postavljeni uvjeti većini roditelja jamče da neće dobiti ni tih 25 maraka po djetetu.

Primjerice, nemate pravo na dodatak na djecu ukoliko ukupni mjesečni prihod po članu kućanstva prelazi 15 posto prosječne neto plaće ostvarene u prethodnoj godini u Federaciji BiH.

Tako je nerijedak komentar među roditeljima u HNŽ-u da dječiji dodatak i jednokratnu pomoć u HNŽ-u ne mogu dobiti obične obitelji, nego samo socijalno ugrožene, ili pak Romi. Tako većina roditelja nema ne dobije ni jednokratnu pomoć ni dodatak, čak ni ukoliko je samo jedan roditelj zaposlen, jer se računa „limit“ po članu obitelji. Naime, 15 posto od prosječne plaće je oko 130 km, pa ako vam suprug ima 400 km preko računa, a čekate prvo dijete, premda ste nezaposleni, nećete ostvariti ni dječiji dodatak ni jednokratnu pomoć.

 

 U HNŽ-u jedino rodilje pomaže Prozor-Rama

 
Po gradovima je također šaroliko. Gradovi Ljubuški i Široki Brijeg, te Općina Grude isplaćuju jednokratnu pomoć za svako rođeno dijete u iznosu od 500 KM po rješenjima Centara za socijalni rad, dok općina Posušje ne isplaćuje jednokratnu pomoć rodiljama.

U HNŽ-u općine i Grad za rodilje, kako izgleda, nemaju novca, izuzevši Prozor-Ramu, koja svojim rodiljama ipak isplaćuje sredstva, količinski razmjerno broju rođene djece – 500 za prvo, 700 za drugo i 1.000 maraka za treće i svako sljedeće dijete.

Grad Mostar nema izbora ni Vijeće, pa se i nepostojanje jednokratne pomoći za rodilje pravda time, dok se druge općine vode logikom da je to riješeno na razini županije.

 

VIŠE  OVDJE

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna