Haag raspisao tjeralicu za Šešeljevim radikalima

Mehanizam za međunarodne kaznene tribunale povukao je odluku kojom je postupak za nepoštivanje suda protiv Petra Jojića i Vjerice Radete prebačen u Srbiju, s obzirom da su svjedoci u ovom slučaju rekli da ne vjeruju srbijanskom pravosuđu, izvješćuje Detektor/BIRN.
Sudac Liu Daqun je u odluci kojom se postupak protiv Jojića i Radete vraća u Haag naveo da je to potrebno s obzirom da svjedoci ne žele otkriti svoje podatke srbijanskim vlastima iz straha za život i sigurnost, što čini “održavanje postupka u Srbiji nemogućim”.

“Odbijanje svjedoka da daju iskaze u Srbiji bitno bi onemogućilo Tužiteljstvo da iznese svoj slučaj i odužilo postupak”, stoji u odluci sudca Liua.

Jojić i Radeta, dužnosnici Srpske radikalne stranke (SRS), optuženi su za nepoštivanje haškog suda u postupku protiv njihovog stranačkog kolege Vojislava Šešelja – koji je pravomoćnom presudom proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na deset godina zatvora.

Tribunal je prethodno, skoro tri godine, tražio od Beograda da uhiti i izruči Jojića i Radetu, koje je u listopadu 2012. optužio da su utjecali na svjedoke u haškom procesu protiv Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali na promjenu iskaza ili nesvjedočenje.

Vlasti Srbije su ranije, tijekom dugotrajnog sporenja s Tribunalom oko uhićenja i izručenja dvoje radikala, predlagali da se njima sudi pred srbijanskim sudom, ali je Haški tribunal tu mogućnost odbijao. Prije nego što je zatvoren krajem 2017. godine, Tribunal je Mehanizmu proslijedio predmet protiv Jojića i Radete na daljnje odlučivanje, i donesena je odluka da se postupak prebaci u Srbiju.

Sudac Liu je izdao i novu tjeralicu protiv Radete i Jojića i zatražio njihovo hitno izručenje u Haag.

U odluci stoji da je navode svjedoka o strahu za njihovu sigurnost provjeravao i Ured registrara Mehanizma, te utvrdio da su navodi svjedoka izazvali zabrinutost u svezi s mogućim posljedicama po sigurnost, privatnost i sigurnost svjedoka i njihovih obitelji.

Srbijanske vlasti su se protivile vraćanju postupka u Haag, navodeći da su izjave svjedoka “neosnovane, pogrešne i arbitrarne”, kao i da je zaštita svjedoka u Srbiji na visokoj razini, piše BIRN.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna