Ultramaraton Vukovar-Srebrenica podržali predsjednica Grabar Kitarović, gradonačelnik Zagreba Bandić i članovi Predsjedništva BiH, Komšić i Džaferović

Povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici i ove godine Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizira osmi ultramaraton Vukovar – Srebrenica, a prvi put u organizaciji s Udrugom Bošnjaka veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske. Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.Ultramaraton kreće sutra u 9 sati sa Ovčare i ide dionicom Ovčara – Vinkovci, Brčko, Janja, Zvornik i Potočari.
Pet ultramaratonaca će prijeći dionicu puta dugu 227 kilometara kako bi odali počast žrvama genocida u Srebrenici. To su Zmago Horvat iz Maribora (Slovenija), Duško Štrbac iz Zagreba, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Dražen Ćućić iz Osijeka.

Dolazak ultramaratonaca u Potočare planiran je 10. srpnja.

"Cilj ovog ultramaratona je da osmi put opomenemo domaću i svjetsku javnost za ono što se dogodilo u Srebrenici, za genocid koji je počinjen, da jednstavno na neki način se pokrene odgovornost onih koji su odgovorni za to. Osobno smatramo da je mali broj ljudi sankcioniran koji su sudjelovali u genocidu. Vukovar se dogodio na početku agresije na Republiku Hrvatsku, a Srebrenica na kraju rata. U određenim dionicama će se priključiti još maratonaca koji svojim učešćem žele podržati ovaj projekt i na taj način odati počast žrtvama. U ekipi je i liječnik Andrea Rakipović koja je s nama od prvog dana", kazao je za agenicju FENA Ekrem Bećirović, voditelj projekta Ultramaraton Vukovar – Srebrenica.

Bećirović je istaknuo zahvalnost svima koji su sudjelovali u podršci i navodi da će biti održan komemorativni program “Srebrenica 1995. – 2019.” 8. srpnja u Islamskom centru Zagrebu.

"Na komemoraciji će govoriti Nedžad Avdić, koji je preživio strijeljanje u Srebrenici. Na fontanama u 10. i 11. srpnja bit će prikazan "Cvijet Srebrenice", simbol sjećanja na genocid u Srebrenici", rekao je Bećirović.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna