SIPA istražuje 48 sumnjivih transakcija za pranje novca - 127 milijuna KM

Banke u Republici Srpskoj (RS) su u prošloj godini prijavile Financijsko-obavještajnom odjelu Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) ukupno 48 sumnjivih transakcija na pranje novca, u ukupnom iznosu od 127 milijuna KM, podaci su Agencije za bankarstvo RS.Nije bilo sumnjivih transakcija na financiranje terorističkih aktivnosti. U izvješću Agencije za bankarstvo precizira se da je prijavljena jedna sumnjiva bezgotovinska transakcija u iznosu od 103,5 milijuna KM, a ta sredstva su po nalogu Finansijsko obavještajnog odjeljenja SIPA-e bila blokirana pet dana.

Također, banke su prijavile 31 sumnjivog klijenta na pranje novca, a jedan od njih prijavljen je zbog sumnje na financiranje terorističkih aktivnosti.

Banke u RS su u 2018. godini prijavile ukupno 179.658 gotovinskih transakcija u vrijednosti od tri milijarde i 998 milijuna KM, što predstavlja 0,46 posto ukupno obavljenih transakcija u bankarskom sektoru tog bh. entiteta, odnosno 6,64 posto ukupne vrijednosti obavljenih transakcija u bankarskom sektoru RS.

Iz Agencije su najavili dalje praćenje platnog prometa i aktivnosti na sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, te u tom smislu smatraju da je nužno unaprijeđivati suradnju s drugim nadležnim institucijama. O izvješću ove agencije izjasnit će se zastupnici Narodne skupštine RS-a na sljedećoj sjednici.
(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna