SMOKVA, ŠIPAK, MASLINA U Stocu otvoren 12. sajam 'Hercegovački plodovi Mediterana'

U Stocu je otvoren dvodnevni, 12. po redu, Sajam 'Hercegovački plodovi Mediterana'. Čak 120 izlagača iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Bugarske, Makedonije, Italije i Slovenije daju mu međunarodni karakter.

 

 

U okviru Sajma održana je i stručna konferencija 'Uloga mediteranskih kultura u razvoju turizma Hercegovine' koja ističe značajnu poveznicu između razvoja domaćeg, autohtohog i zdravog proizvoda i turističkog razvoja.

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Donko Jović koji je rekao da je Općina Stolac jedan od pionira organiziranja ovakvih sajamskih manifestacija u HNŽ-u te da ih danas u županiji postoji 18.

On je ovom prilikom istaknuo značaj zaštite domaćeh proizvoda i brendiranja domaće proizvodnje te da je u tom cilju, na posljednjoj sjednici Vlade HNŽ-a, usvojena Odluku o izradi strategije ruralnog razvoja.

"Suština će biti da se uveže poljoprivreda i turizam kako bi se kroz brendiranje i zaštitu domaćih proizvoda i proizvodnje postigao veći značaj  i u županijskom proračunu za sljedeću godinu namjeravamo osigurati sredstva za pilot projekte koji bi proizašli iz te strategije“, istaknuo je ministar Jović.
 
Načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković podsjetio je da već 12-tu godinu Općina Stolac zajedno sa Udrugom organizira Sajam 'Hercegovački plodovi Mediterana', a  što ne bi bilo izvedivo bez podrške županijske, federalne i državne razine vlasti jer, kako je kazao, radi se o manifestaciji međunarodnog karaktera.

„Ovdje mnogi izlagači dolaze iz našega susjedstva, izlažu i promoviraju svoje proizvode. Općina Stolac vidi mogućnost uvezivanja poljoprivredne proizvodnje i ovih kultura s razvojem turizma i to je jedna velika šansa koju mi ne želimo propustiti.  Ovaj Sajam je kao svojevrsni brend u ukupnom razvoju Stoca i  želimo omogućiti našim proizvođačima da ove kulture, maslina, šipak, smokva, budu brend razvoja, kroz koji će moći raditi i prehranjivati svoje obitelji i širiti svoja poljoprivredna gospodarstva i s individualnoga prijeći na plantažni sustav. Prije 12 godina to je bio entuzijazam, a danas možemo govoriti o novim nasadima i zahtjevima za  koncesiju zemljišta da bi se zasadile ove kulture“, rekao je Bošković.

 

 

Inače, Sajam „Hercegovački plodovi Mediterana“ je već tradicionalna manifestacija koja se  održava po dvanaesti put u općini Stolac. Kao i svake godine do sada, u prostorijama školske sportske dvorane Stolac domaći i inozemni izlagači imat će priliku predstaviti svoje proizvode. Kao što sami naziv kaže cilj je da se izloži što više kvalitetnih, domaćih proizvoda koji su karakteristika ovoga područja, Hercegovine i utjecaja Mediterana.

Jedan od zanimljivijih događaja u sklopu sajma je održavanje konferencije „Uloga mediteranskih kultura u razvoju turizma Hercegovine“. Cilj je nizom stručnih predavanja približiti pojam turizma, odnosno agroturizma i ulogu mediteranskih kultura potencijalnim poljoprivrednicima koji bi u budućnosti takve proizvode mogli nuditi turistima i posjetiteljima.

Agroturizam je specifični oblik turizma, a popularnost i potražnja za njim su porasli naglom potražnjom turista na tržištu, zaključuju organizatori.

 

(Republikainfo.com/V.S)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna