Šarović: Ne očekujem kraj krize već najgoru vlast u povijesti BiH

 

"Kriza je u BiH manje više u kontinuitetu odomaćena riječ tako da ovo sadašnje stanje nije neko iznenađenje ili neočekivano stanje", ocijenio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović."Čak i ako uskoro ili neko dogledno vrijeme bude formirana izvršna vlast na razini Vijeća ministra BiH, ne očekujem kraj krize već stupanje na scenu moguće najgore izvršne vlasti Bosne i Hercegovine u njenoj povijesti", rekao je Šarović u intervjuu za Glas Srpske.

Govoreći o procesu formiranja vlasti na državnoj razini, Šarović je kazao da su oba doma Parlamentarne skupštine BiH formalno konstituirana s nezavršenim procesom formiranja parlamentarnih povjerenstava i tijela.

"Razlog nerada je jednostavan - Parlament je taoc dvije stranke SNSD-a i HDZ-a koji od ovog zakonodavnog tijela uvjetuju formiranjem Vijeća ministara BiH. Odblokiranje rada Parlamenta je upravo poziv onima koji u Domu naroda imaju više zastupnika SNSD-u i HDZ-u. Na njima će biti najveća odgovornost kada na dnevni red Doma naroda dođu najvažnija pitanja za život građana", naglasio je Šarović.

Predsejdnik SDS kaže da su sve opcije na stolu uključujući i one da implementacija rezultata posljednjih općih izbora sačeka neke nove izbore.

"Mi još nismo dostigli „rekord“ iz 2010. godine kada je Nikola Špirić ostao na čelu Vijeća ministara 16 mjeseci nakon što mu je istekao mandat predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ipak apsolutni rekorder je Milorad  Dodik koji je 1998. godine nakon općih izbora i isteka mandata ostao cijeli naredni mandat na čelu Vlade RS u tehničkom mandatu", kazao je Šarović, a prenose Vijesti.ba./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna