MALI ALI VELIKI POMACI Srbija i Kosovo postigli sporazum o suradnji

Srbija i Kosovo danas su uskladili sporazum o regionalnoj suradnji u sklopu dijaloga kojim teže normalizirati odnose. Taj je dogovor važan za odluku Bruxellesa o dodjeli Srbiji statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Drugi je korak naprijed ostvaren dogovorom o zajedničkom upravljanju graničnim prijelazima na temelju sporazuma Beograda i Prištine iz 2011., o slobodnom protoku (roba, ljudi). Upravo su ti granični prijelazi zadnjih mjeseci bili izvor velikih napetosti zbog blokada, prosvjeda i sukoba.

Pozdravljamo sporazume o regionalnoj suradnji i zajedničkom upravljanju granicama, priopćila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton te dodala da su ti sporazumi važni ne samo za Srbiju i Kosovo već i za stabilnost regije, pa prema tome i za Europsku uniju.

Pregovarači u Bruxellesu dogovorili su se da će Priština sudjelovati na konferencijama o Balkanu, a da pritom Beograd ne mora priznati neovisnost svoje bivše pokrajine.

Nekoliko zemalja, među njima Njemačka, zahtijevalo je da Beograd uloži više napora u poboljšanje svojih odnosa s Prištinom, javlja Hina. Ministri vanjskih poslova članica EU-a trebaju o dodjeli statusa kandidata Srbiji raspravljati u ponedjeljak, a summit šefova država i vlada EU-a predviđen je krajem idućeg tjedna. (Izvor: HRT)

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna